Błyskawiczne parówki - przekąska na szybko

Błyskawiczne parówki – przekąska na szybko

Brak Ci czasu na szykowanie skomplikowanych potraw, a chcesz zjeść dobry obiad? 20 minut to wszystko, czego potrzebujesz, żeby na Twoim stole zagościł posiłek prosty, a syty i smaczny. Błyskawiczne parówki przygotujesz z podstawowych składników, które każdy szanujący się kuchmistrz powinien zawsze mieć pod ręką.

 

   Składnikina błyskawiczne parówki:

– 4 parówki (rodzaje dowolne, chociaż cielęce odradzam – kiepskie do duszenia. Polecam tzw. kiełbasę parówkową)

– 2 pomidory lub puszka pomidorów bez skórki

– 1 cebula

– trochę pieczarek

– olej, sól i pieprz do doprawienia

 

(Ilość porcji: 4)

Pieczarki i parówki – oczywiście po zdjęciu osłonki – pokrój w plasterki i wymieszaj razem. Dodaj posiekaną w kostki i podsmażoną na oleju cebulę. Całość duś ok. 10 min. Następnie dorzuć pomidory z puszki lub zwykłe, pokrojone w kostkę (na puszkowanych zaoszczędzisz więcej czasu, skoro o czas nam tutaj chodzi.) Wymieszaj i duś jeszcze przez kilka następnych minut. Do smaku przypraw odrobinę solą i pieprzem.

Błyskawiczne parówki podawaj na ciepło, świetnie smakują ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami albo ryżem. Dobrym pomysłem mogłoby być także dodanie pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego, ew. małosolnego. Jeśli przykładasz większą wagę do estetyki, posyp trochę zielskiem, np. natką pietruszki.

Przepis oczywiście można nieco modyfikować według własnych uznań, dodając więcej składników, np. kukurydzę czy fasolkę z puszki, nie zapominajmy jednak o prostocie, która jest główną zaletą Błyskawicznych parówek.

 

Komentarze są zamknięte.