Chrzan w naszej kuchni

Starty chrzan to wyjątkowa przyprawa, z której tak chętnie korzysta się w wielu polskich domach. W jaki sposób można korzystać z jej niezwykłych właściwości? W jakich potrawach chrzan sprawdzi się najlepiej? Sprawdźmy, w jaki sposób kucharze najczęściej wykorzystują ten dodatek smakowy.

Chrzan to przyprawa o dość charakterystycznym i wyrazistym smaku, nic więc dziwnego, że dodatek ten najchętniej uwzględniają przepisy na dania dość tłuste. Z chrzanem można się też spotkać w wielu sosach, dzięki którym nasze dania nabierają wyjątkowego charakteru. Sosy z dodatkiem chrzanu idealnie pasują do jajek, są też idealną przyprawą do różnego rodzaju wędlin. Chrzan bardzo często jest też serwowany z wędzonym pstrągiem oraz z innymi rybami. Jednym z ciekawszych przysmaków jest grillowana ryba, którą podaje się owiniętą w liść chrzanowy. Taki przysmak może zaskoczyć nie tylko swym smakiem, ale i oryginalnością. A dlaczego warto korzystać z takiej przyprawy? Bo chrzan ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a dieta z jego udziałem staje się bardziej wartościowa. Wiadomo, że w chrzanie można znaleźć spore ilości witaminy C oraz naturalnych środków przeciwbólowych.