ciasto do pizzy, sprawdzony grube i chrupiące

ciasto do pizzy, sprawdzony grube i chrupiące

Ciasto na pizze to jedno z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych ciast jakie spotykamy i z jakich przygotowujemy potrawy. Przygotowujemy z niego pyszne chleby, pizze, rogaliki, bułki, pyszne pizze, paszteciki czy owocowe drożdżówki lub te z kruszonką. Zastosowań jest bardzo wiele a wypieki z ciasta drożdżowego są lekkostrawne, bardzo smaczne ale również dość kaloryczne.

Składniki ciasta do pizzy:

Podstawowe składniki ciasta do pizzy to:

  • Mąka
  • Mleko lub woda
  • Drożdże
  • Cukier

Ciasto na pizze można również urozmaicić poprzez dodatki suszonych owoców, bakalii, różnego rodzaju aromatów, tłuszczu czy żółtek jaj, przypraw ziołowych

NiePrzesol radzi

Pamiętać należy aby składniki na ciasto były odpowiedniej jakości, ciasto mimo tego że tak popularne jest dość trudne do przygotowania i łatwo go „zepsuć” nieodpowiednimi produktami.

Pamiętaj:

  • Mąka nie może być zawilgocona oraz musi być ciepła (o takiej samej temperaturze jak pozostałe składniki) jeżeli przynosisz mąkę ze spiżarni lub chłodnego pomieszczenia musi najpierw „odstać” w ciepłym miejscu.
  • Drożdże – Jeżeli mamy wątpliwość co do świeżości drożdży lepiej kupić drożdże suszone. Nie należy również przesadzać z ilością drożdży w stosunku do pozostałych składników. Ciasto będzie miało nieprzyjemny drożdżowy posmak.
  • Jajka – koniecznie świeże
  • Tłuszcz – niewielki dodatek masła, oleju czy oliwy z oliwek powoduje poprawę smaku ciasta.

 

NiePrzesol radzi

  • Jeżeli dodasz za dużo cukru ciasto będzie się przypalać z wierzchu
  • Ciasto popęka jeżeli włożymy go do zbyt zimnego piekarnika
  • Ciasto popęka również jeżeli niedostatecznie wyrośnie
  • Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika należy przykryć go ściereczką i poczekać do ostygnięcia

ciasto do pizzy

Przepis ten jest dość prosty i powinien Wam bez problemu wyjść, nadaje się idealnie do pieczenia bułeczek na śniadanie i prostych ciast. Jest to przepis dla początkujących, sam od niego zaczynałem ucząc się wypiekać ciasto drożdżowe i początkującym również polecam od tego zacząć.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • łyżkę oleju
  • sól
  • cukier

Przygotowanie ciasta do pizzy:

Drożdże kruszymy na małe kawałki, dodajemy cukier i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy cieple (nie gorące!) mleko, olej i stopniowo dosypujemy mąkę oraz sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy, jest to dość pracochłonne zajęcie ale ciasto musi być porządnie wyrobione aby odklejało się od rąk. W razie konieczności możemy podsypywać mąką.

Z tak przygotowanego ciasta powinny wyjść Wam pyszne bułeczki idealne ma śniadanie czy kolacje.

Pamiętajcie że własne wypieki wciągają i z upływem czasu będziecie chcieli piec nie tylko bułeczki ale również pyszne chleby z różnymi dodatkami.

Podkreślam że to ciasto na pizze jest podstawowe, które jest idealne na początek przygody z ciastem drożdżowym ale po pewnym czasie należy przejść na nieco bardziej pracochłonne i trudniejsze.
Przepis taki również znajdziecie na moim blogu w dziale: Mąka

Smacznych wypieków ! Podzielcie się zdjęciami i komentarzami z wypiekami na talerzu 🙂
ciasto do pizzy

Koszt przygotowania ciasta do pizzy:

  • Mąka – 1,49 zł
  • Mleko – 2,20 zł
  • Drożdże – 1,49 zł
  • Cukier – 2,99 zł

Cena potrawy – 8,17 zł

A jak Wy robicie ciasto na pizze? podzielcie się opiniami odnośnie tego ciasta w komentarzu i zróbcie ciasto na pizze a z niego przeróżne wypieki 🙂

 

3 komentarze

  1. Ciasto drożdżowe niewątpliwie kojarzy mi się z pizza, korzystałem z wielu ciast jednak moim ulubionym jest jedno: http://zenekgotuje.pl/ciasto-drozdzowe/
    jeżeli chcesz sprawdź moje i opisz jak Ci wyszło na swoim blogu.
    Pozdrawiam gorąco Zenek ! 🙂

  2. Około szklanki wody, ale dolewaj systematycznie do ciasta.

  3. nie widzę ile wody trzeba na cołośc – jest że drożdze rozpuścić w 50 ml a łyżkę soli w pozostałej wodzie – ale jakiej pozostałej jak niema podane ilości…