Dewolaj czyli roladki z kurczaka - pyszne i soczyste roladki

Dewolaj

czas na Dewolaj!

Dziś nietypowo, a raczej to nasz dewolaj będzie nie typowy bo zrobiony nie z piersi z kurczaka ale z kurzych udek 🙂

Oczywiście dewolaj to uproszczona nazwa de volailla więc nie krytykujcie mnie i przepisu  bo jestem tego świadom że nie pisze się dewolaj ale będę pisał jak się mówi.

Moim zdaniem dewolaje z udek są znacznie lepsze niż te robione z piersi z kurczaka. Dlaczego ? Ponieważ w udkach jest więcej tłuszczu, a to właśnie w nim jest najwięcej smaku.

Wiele smaku jest również w środku ponieważ roladki nadziane są masłem i koperkiem.

Do tego młode ziemniaki oczywiście tez z koperkiem gotowane w mundurkach i smacznego 🙂

Wystarczy 10 zł i mamy gotowy obiad dla 2 osób. Pyszne dewolaje 😉

Smacznego !

Jeżeli szukacie innego przepisu na obiad polecam zrazy albo hamburgery które znajdziecie również na tym blogu 🙂

 

Dewolaj

[box style=”green”]

Składniki na dewolaje:

  • Podudzia z kurczaka 500 gramów
  • Margaryna/masło 100 gramów
  • Koperek pęczek
  • Ziemniaki 1 kilogram
  • Ser żółty 100 gramów

[/box]

Dewolaj – pyszne roladki

Wykonanie:

  1. Z udek z kurczaka wycinamy kość, wystarczy ostrym nożem wyciąć mięso wokół kości, powinno nam pójść bez większych problemów, jeżeli jednak problemy będą piszcie, postaram się pomóc.
  2.  Udka już bez kości rozbijamy tłuczkiem tak jak pierś z kurczaka na dewolaja. Udka rozbijamy przez folie aby nam nie „chlapało”, rozbijamy bardzo cienko.
  3.  Rozbite udko solimy i pieprzymy a następnie rozkładamy żółty ser (może być w plastrach lub tarty), koperek i masło (polecam użyć masła lub mix’u maślanego, jest dużo lepszy niż zwykła margaryna a nie kosztuje dużo więcej, ja w Kauflandzie znalazłem taki mix za 1,89zł ).
  4. Całość zwijamy w rulon zawijając dokładnie boki aby jak najwięcej masła zostało w środku roladki.
  5.  Dewolaj powinien wyglądać tak:
  6.  Roladki możemy oprószyć mąką, lecz nie jest to konieczne.
  7.  Roladki przez chwilę podsmażamy na w brytfannie lub na patelni aby opiec skórkę.
  8. Następnie roladki układamy w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym, jeżeli nie mamy równie dobrze całość możemy podsmażyć na patelni na wolnym ogniu a na koniec podawać z ziemniakami.
  9. Dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki. Udało mi się  już kupić ziemniaki młode, były w biedronce za 3,49/kg.
  10. Ale równie dobrze możemy dodać ubiegłoroczne, wcześniej ugotowane ziemniaki.
  11.  Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy pod przykryciem około 25 minut aby roladki upiekły się w środku. Ziemniaki w brytfannie nabiorą aromatu masła i mięsa.
  12.  Roladki podajemy z ziemniakami posypane koperkiem i polane tłuszczem z brytfanny.
  13. Dajcie znać jak wyszły wam dewolaje z przepisu.

 

Dewolaj

roladki z kurczaka

[box style=”tan”]

Koszt potrawy – dewolaje: 9,79 zł

  • Podudzia z kurczaka 3,50 zł
  • Margaryna/masło 1,89 zł
  • Koperek 1,80 zł
  • Ziemniaki 1,20 zł
  • Ser żółty 1,40 zł

[/box]

 

jeden komentarz

  1. Dewolaje wyszyły przepyszne, w połączeniu z młodymi ziemniaczkami oraz sałatką warzywną z Pińczowa, obiad smakował rewelacyjnie. Przepis który poraz pierwszy robiłem, z pewnością uda się każdemu, kto dopiero zaczyna przygode w kuchni.