Do czego podawać przekąski

Do czego podawać przekąski

Przekąski serwujemy przede wszystkim przed podaniem dania głównego. Przekąski mają pobudzić nasz apetyt na główne danie. Przekąski dzielimy na dwie główne kategorie: przekąski zimne i gorące. Z punktu widzenia gospodarza wygodniejsze w przygotowaniu są przekąski zimne które możemy przygotować dużo wcześniej i podać w momencie przybycia gości. Przekąski zimne są również bardzo proste w przygotowaniu. Przekąskami mogą być zwykłe kanapki, deski serów czy wędlin.


Przekąski z mięsa

Najczęściej podawanymi przekąskami z mięs są różnego rodzaju wędliny, głównie te wysokiej jakości jak: gotowana szynka, suszone kabanosy, suszone wędliny czy dobre gatunkowo salcesony czy kaszanki.

Przekąski mięsne są proste w przygotowaniu, wystarczy wcześniej ugotować porcję mięsa a następnie ją pokroić i ułożyć na półmisku. Mięso można ozdobić warzywami i owocami.

Bardziej czasochłonny jest popularny tatar który przygotowywany jest z wołowiny z takich jej części: rostbef czy polędwica. W zależności od wybranej części wołowiny uzyskamy befsztyk o różnej delikatności.

Przekąski ze śledzi

Przekąski ze śledzi są jednymi z bardziej popularnych i często goszczą na naszych stołach.
Przed przygotowaniem przekąsek należy pamiętać że śledzie uprzednio moczymy w zimnej wodzie którą trzeba zmieniać. Czas moczenia zależy przede wszystkim od stopnia zasolenia śledzi. Można założyć że powinniśmy moczyć je przez około 5 godzin.

Możemy również kupić śledzie w już gotowych zalewach, marynatach czy sosach. Takie śledzie są już gotowe aby przygotować z nich pyszne przekąski bez konieczności moczenia.

Najczęściej stosowane dodatki do śledzi to jabłka pokrojone w drobną kostkę i oczywiście cebula którą uprzednio koniecznie trzeba sparzyć wrzątkiem aby straciła swoją ostrość i była bardziej miękka.

Przekąski z ryb smażonych

Pamiętajcie że niektóre ryby mają bardzo wiele ości i jeżeli chcecie podać ryby jako przekąskę zadbajcie o to aby usunąć z niej ości lub wybierzcie taką rybę która ości nie ma (np.już gotowe filety).

Bardzo popularną formą są paluszki rybne które łatwo przygotować i każdy je lubi a w szczególności dzieci.

Kanapki jako przekąski

Kanapki to bardzo wygodne i proste do przygotowania przekąski. Tylko od nas zależy jak będą wyglądały nasze kanapki, z chleba możemy powycinać różnego rodzaju wzorki co jest atrakcyjne szczególnie dla dzieci. Do przygotowania przekąsek możemy wykorzystać różne rodzaje pieczywa, takie jak: ciabatty, pieczywo razowe, pumpernikiel czy nawet krakersy.

Do kanapek możemy przygotować różne rodzaje kolorowego masła które przygotowujemy z połączenia masła z wybranym dodatkiem takim jak zioła, szpinak, oliwki, pomidory i wiele innych.

Przekąski z kanapek można przygotować w bardzo kreatywny sposób i w ich przygotowaniu popuśćcie wodze fantazji i nie ograniczajcie się do zwykłych kanapek. Zamiast chleba użyj krakersów a jajko zamiast kroić w plasterki pokrój w ćwiartki, kombinacji jest bardzo wiele. Nie rób jedynie zbyt wielkich porcji, najlepiej aby można było jednym kęsem zjeść całą kanapkę.

Przekąski z jajek

Przekąski z jajek są szybkie do przygotowania, smaczne i popularne. Pamiętać należy jednak o kilku zasadach aby przekąski wyszły dobre. Jajek nie należy zbyt długo gotować ( w zależności od stopnia jaki chcemy uzyskać jajka gotujemy 8-10 minut na twardo oraz 4-5 minut na miękko) jajka zbyt długo gotowane mają zieloną otoczkę wokół żółtka co nie wygląda estetycznie. Pamiętaj również że jajka po ugotowaniu należy przełożyć do zimnej wody.

Ugotowane jajka są samodzielną przekąską lub można je podać z majonezem i dla dekoracji posypać np.rzeżuchą.

Przekąski z owoców i warzywa

Moją ulubioną przekąską są sałatki ze świeżych owoców, są orzeźwiające zawsze wychodzą dobre i szybkie w przygotowaniu. Owoce możemy dowolnie łączyć i podawać je same lub zalane jogurtem. Przekąski z warzyw są często kojarzone z przekąskami które wymagają dużo pracy. Pamiętajmy że wiele warzyw możemy kupić już wstępnie przygotowane w puszkach. Szczególnie zimą jest to lepsza alternatywa dla świeżych warzyw które po za sezonem nie są zbyt dobre. Warzywa możemy faszerować mięsem lub rybami oraz łączyć warzywa z owocami.

Przekąski z sera

Przekąski sera kojarzą się głównie z eleganckimi przyjęciami i faktycznie ser bardzo często występuje w towarzystwie różnego rodzaju wysokogatunkowych win. Samych rodzajów serów jest bardzo wiele i tutaj musielibyśmy zasięgnąć opinii eksperta w tej dziedzinie bo jest ona bardzo szeroka. Ser jest świetną przekąską i wystarczy kupić kilka ulubionych gatunków takich jak zwykły żółty ser, camembert, brie, ser kozi oraz ser pleśniowy aby zaskoczyć swoich gości czymś oryginalnym. Popularną formą podania jest deska serów na której układamy pokrojone kawałki sera w towarzystwie głównie owoców.


Kombinujcie, łączcie różne smaki ponieważ w kuchni liczy się właśnie wasza kreatywność, zaskoczcie gości połączeniem dwóch różnych składników a być może stworzycie coś nowego co zapadnie w pamięć. Uważajcie jednak na łączenie śledzi z wędlinami i mięsami. Zazwyczaj nie jest to dobre połączenie.

Podzielcie się swoimi inspiracjami w komentarzu. Smacznego życzy Zenek 🙂

 

 

jeden komentarz

  1. Na przekaski to najlepsze koreczki 😀 ja to prawie na kazde przyjecie serwuje, tylko w innym wydaniu 😀 ostatnio robilam z kabanosami meastro, serem, ogorkami i papryka, ale czasem robie tez z owocami roznymi 😀 zaleznie od okazji 😀