domowy ocet jabłkowy, nie kupuj - zrób go sam

domowy ocet jabłkowy, nie kupuj – zrób go sam

domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest dużo lepszym i szlachetniejszym dodatkiem do potraw czy galaret niż zwykły ocet spirytusowy.
Przygotowanie takiego domowego octu jest banalne. Dziś pokaże Wam jak go zrobić.

jak zrobić domowy ocet jabłkowy

Składniki na domowy ocet jabłkowy:

  • Jabłka 1 kg (najlepiej różne odmiany), jabłka muszą być zdrowe bez robaków i obić.
  • Cukier lub miód 100 g

domowy ocet jabłkowy

Przygotowanie octu jabłkowego jest bardzo proste.

1. Najpierw przygotuj wodę lub użyj wody mineralnej i rozpuść w niej miód.
2. Jabłka dokładnie umyj, i pokrój je w kawałki di słoika. Nie musisz ich obierać, pokrój ze skórką.
3. Jabłka zalej syropem, słoik przykryj gazą lub watą i przewiąż nitką lub gumką.
4. Gaza będzie chroniła ocet przed muszkami.
5. Teraz czekamy, jabłka sfermentują i gdy woda w słoiku będzie klarowna ocet jest gotowy.

Jabłka w moim przypadku potrzebowały 10 Dni.
Taki ocet można przechowywać poza lodówką przez wiele tygodni.

Zobacz również papryka marynowana – ostra i pyszna 🙂

domowy ocet jabłkowy

Dlaczego warto zrobić domowy ocet jabłkowy w domu?

Koszt przygotowania takiego octu jest znikomy,domowy ocet jabłkowy jest naturalnym źródłem potasu, fosforu, wapnia, sodu i ponad 20 korzystnych mikroelementów. Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy (oczywiście), a także kwas mlekowy oraz szereg aminokwasów i innych jakże ważnych substancji dzięki którym czujemy się lepiej a nasz organizm działa lepiej.
Ocet wspomaga trawienie, obniża cholesterol zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy.

Ocet jabłkowy jest silnie działającym przeciw utleniaczem więc teoretycznie będziemy dłużej młodzi, neutralizuje działania wolnych rodników które mogą być przyczyną chorób onkologicznych.

Zastosowania octu:

Drogie Panie ocet wspomaga odchudzanie! Ale o tym pewnie większość z Was wie 🙂

Ocet można pić profilaktycznie, ale oczywiście w dużo mniejszym stężeniu czyli 2,3 łyżki octu rozpuszczamy w szklance wody i pijemy najlepiej przed posiłkami, ocet pomoże w trawieniu. Jeżeli smak octu jest dla nas odrzucający można rozrobić go dodatkowo z sokiem czy miodem.

Ocet jabłkowy ma również szereg zastosowań w medycynie ludowej, ponoć płukanie włosów roztworem z octu i wody zapobiega ich wypadaniu, w czasie choroby płukanie gardła octem wspomaga leczenie.

Ocet ma wiele zastosowań, a przepis jest banalnie prosty więc chyba warto chociaż spróbować zrobić własny ocet?

Jeżeli temat Wam się spodoba chętnie opisze go szerzej. Dajcie znać w komentarzu i podzielcie się tym prostym przepisem ze znajomymi.

Cześć 🙂


 

Jak już wiecie jak zrobić ocet to teraz czas zrobić masło albo domowy ser 🙂

 

Komentarze są zamknięte.