Domowy pasztet ze śliwką, pyszny na kanapki

Domowy pasztet ze śliwką, pyszny na kanapki

Domowy pasztet ze śliwką to potrawa dla biednych i bogatych, dla prezesów i studentów w akademikach. W artykule mam dla Was dwa przepisy jeden bardziej mięsny, bardziej treściwy który bardziej pasuje do bogatych a druga wersja dla studenciaków którzy mają dość pasztetów z puszki w których tyle mięsa co w żarciu dla kota.

Osobiście wolę wersję dla studentów bo wolę pasztety bardziej warzywne i kremowe, ale wersja z suszona śliwką kosi również mocno moją narzeczoną. Także sami zobaczcie jaki pasztet Wam bardziej przypadnie do gustu. Zróbcie oba pasztety i dajcie znać w komentarzu 🙂


Pamiętaj też żeby przeczytać moje artykuły na temat mięso mielone, skład pasztetu czy ile kosztuje kurczak.

Na taki pasztet świetnie pasuje mały dodatek konfitura 🙂

 

Domowy pasztet ze śliwką

[box style=”green”]

Składniki na domowy pasztet ze śliwką:

  • 200 gramów łopatki lub szynki wieprzowej
  • 200 gramów boczku surowego
  • 400 gramów mięsa drobiowego z ćwiartek z kurczaka
  • 200 gramów wątróbki z kurczaka lub indyka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kajzerka
  • 3 jajka
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 50 gramów smalcu

[/box]

Domowy pasztet ze śliwką

Przygotowanie:

  1. Szynkę, boczek, ćwiartki z kurczaka, 2 cebule, marchew, pietruszkę, 3 ziarna ziela angielskiego i 2  liście  laurowe wkładamy do jednego garnka i zalewamy wodą na taką wysokość aby przykryła mięso.
  2. Gotujemy przez około 2 godziny na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  3.  Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy oczyszczoną wątróbkę.
  4. Następnie przecedzamy mięso przez sito i mielimy w maszynce do mięsa. Mięso z ćwiartek należy dokładnie oddzielić od kości aby nie było chrząstek ani kostek.
  5. Mielimy wątróbkę, warzywa, szynkę, boczek oraz mięso z kurczaka. Uważamy aby do maszynki nie wpadły nam przyprawy.
  6. Mięso mielimy 3 razy na gładką masę.
  7. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mięsnej masy, a z białek ubijamy pianę.
  8. Tak zmieloną masę doprawiamy solą, pieprzem i waszymi ulubionymi dodatkami jak czosnek czy suszone śliwki.
  9. Na koniec białka mieszamy z mięsną masą bardzo delikatnie, aby piana nie osiadła.
  10. Blaszkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180-200 stopni.
  11. Po tym czasie wyciągamy pyszny pasztet 🙂

Domowy pasztet ze śliwką

Domowy pasztet ze śliwką

[box style=”tan”]

Koszt przygotowania pasztetu: 22,75 zł

  • Szynka lub łopatka wieprzowa 2,40 zł
  • Boczek surowy 3,20 zł
  • Mięso drobiowe 6,50 zł
  • Wątróbka 1,60 zł
  • Cebula 0,40 zł
  • Marchew 0,30 zł
  • Pietruszka 0,60 zł
  • Jajka 3,99 zł
  • Kajzerka 0,29 zł
  • Liść laurowy 0,99 zł
  • Ziele angielskie 0,99 zł
  • Smalec 1,49 zł

[/box]


 

Mam dla Was również wersje tańszego pasztetu, nie jest na pewno gorszy. Jest po prostu bardziej warzywny i wykorzystałem wątróbkę zamiast mięsa ale pasztet jest super 🙂


Domowy pasztet ze śliwką

[box style=”tan”]

Składniki na Domowy pasztet ze śliwką:

  • Wątróbka drobiowa 500 gramów
  • Marchew 2 sztuki
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Seler 100 gramów
  • Cebula 150 gramów
  • Margaryna 50 gramów
  • Śmietana 12% 100 gramów
  • Przyprawa do pasztetu 1 łyżeczka

[/box]

Wykonanie:

  1. Cebulę siekamy w kostkę lub w plasterki i podsmażamy na patelni, aż cebula się lekko zeszkli, dodajemy pokrojone warzywa, i smażymy przez około 10 minut, aż wszystko lekko zmięknie.
  2.  Następnie dodajemy oczyszczoną wątróbkę i podsmażamy całość przez kolejne 10 minut.
  3. Po 10 minutach do całości dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz przyprawę do pasztetu, ja akurat mam przyprawę z firmy Kamis bo była dość tania, ale również może to być przyprawa z każdej innej firmy, choć nie polecam najtańszych przypraw bo ich aromat często pozostawia wiele do życzenia, lub trzeba ich zużyć dużo więcej niż przyprawy z lepszej firmy.
  4. Całość dusimy przez kolejne 10/15 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, a wątróbka się ładnie usmaży.
  5. Następnie całość mielimy w maszynce do mięsa, elektrycznej lub ręcznej. Całość najlepiej zmielić 2, 3 razy aby wszystkie składniki miały jednolitą jedwabistą konsystencję.
  6. Zmielony pasztet jest już prawie gotowy do jedzenia, można według uznania dodać jeszcze soli i pieprzu.
  7.  Całość wkładamy do lodówki na godzinę/dwie, aż pasztet się sięgnie.
  8. Z podanej ilości składników zrobimy ok. 1kg pasztetu, zrobionego ze świeżych składników, w którym wiemy co jest i wiemy co jemy.
  9. Gotowe ! Mamy pyszny pasztet 🙂
 

4 komentarze

  1. Jako mięso drobiowe można dać 1kg porcji rosołowej i ją po ugotowaniu oskubać z mięsa – będzie taniej 🙂 No i może napisz że wywar można wykorzystać na zupę – żeby nikt tego nie wylewał do zlewu. Podoba mi się koncepcja strony – stron z przepisami jest mnóstwo – z tanimi przepisami chyba nie.

  2. mógłbyś napisać jeszcze cene tego tańszego pasztetu? świetna strona będe tu cząsto zaglądał 🙂

  3. Pasztet przepyszny!!!Debiutowałam wczoraj w tym zakresie a dziś już nie ma połowy blaszki .Dziękuję za przepis