dżem z pomarańczy - nie za słodki, pyszny

dżem z pomarańczy – nie za słodki, pyszny

Dżem z pomarańczy – przepyszny 😉 Jeżeli lubicie dżemy i konfitury to serdecznie Wam polecam ten przepis. Dżem z pomarańczy jest idealny do wszelkiego rodzaju deserów, bez dodatku pektyn. Dżem jest gęsty dzięki dość długiemu gotowaniu co wpłynęło na odparowanie wody. Pozostało tylko to co najlepsze. Dżem jest lekko kwaskowy przez sok z cytryny i skórki z pomarańczy. Jednak ta kwaśność po kilku chwilach jest złamana i czujemy w ustach smak słodyczy z nutą imbiru.

Dżem z pomarańczy również świetnie pasuje na ciasto marchewkowe, czy naleśniki a nawet pierogi z czereśniami czy pierogi z truskawkami.

Dżem z pomarańczy

 

[box style=”green”]

Składniki na Dżem z pomarańczy:

  • Dynia 500 gramów
  • 2 Pomarańcze (koniecznie soczyste)
  • Cukier 6 łyżek
  • Sok z połowy cytryny
  • Imbir 2 cm kawałek

[/box]

Dżem z pomarańczy

Wykonanie:

  1. Pomarańcze i cytrynę umyć i wyszorować skórkę szczoteczką. Następnie obrać  bardzo cienko skórkę z pomarańczy i połowy cytryny. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw.
  2. Skórkę pokroić w bardzo cienkie paseczki, dolać pół szklanki wody i 4 płaskie łyżki cukru.
  3. Gotować przez 20 minut, aż skórki będą miękkie i syrop lekko zgęstnieje. Zestawić z ognia.
  4. Pomarańcze obrać z białej skóry i pokroić w kawałki.
  5. Dynię wypestkować, usunąć gąbczasty środek i pokroić na części.
  6. Dynię gotować w szklance wody do miękkości (przez około 25 minut) na małym ogniu. W połowie gotownia dodać cząstki pomarańczy.
  7. Po 25 minutach dynię razem z kawałkami pomarańczy utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przez praskę.
  8. Następnie całą masę należy przecisnąć przez sitko aby nie zostały w konfiturze białe, łykowate cząstki pomarańczy. ( Można to zrobić przecierając masę przez stalowe sito).
  9. Następnie gotujemy konfiturę przez około godzinę na bardzo małym ogniu (aby woda wyparowała i konfitura stała się gęsta).

Dżem z pomarańczy

[box style=”tan”]

Koszt przygotowania Dżemu z pomarańczy: 8,60 zł

  • Dynia 1,20 zł
  • 2 Pomarańcze 2,60 zł
  • Cukier 2,99 zł
  • Sok z połowy cytryny 1,03 zł
  • Imbir  0,78 zł

[/box]


 

A o jakim smaku Wy lubicie, a może robicie w swoich domach? Ja zazwyczaj robiłem konfitury bardziej cytrusowe jak z cytryny lub pigwy która jest również świetna.
Pomarańczowa jest mimo wszystko moim faworytem, oczywiście taki dżem można zagotować w małych słoiczkach i mieć zawsze pod ręką kiedy przychodzi ochota na coś pysznego 🙂

Co o tym sądzicie?

 

Komentarze są zamknięte.