farsz na pierogi ruskie, najlepsze pierogi

farsz na pierogi ruskie, najlepsze pierogi

Pierogi ruskie czyli klasyk, potrawa znana i chyba lubiana przez wszystkich 🙂
Nasze wykonanie podejrzewam że nie różni się bardzo od Waszego, ale  zachęcam to przeczytania całego przepisu i oczywiście do przyrządzenia pysznych pierogów w Waszych domach 🙂

Do pierogów najlepszym dodatkiem jest gęsta śmietana, lekko osolona.


Jeżeli pierogi Wam posmakują wróćcie tutaj po inne przepisy: ser smażony, cebularz i śledź w śmietanie czekają na Was 😉

farsz na pierogi ruskie

Farsz na pierogi ruskie:

  • Mąka pszenna 1 kilogram
  • Twaróg półtłusty 500 gramów
  • Ziemniaki 500 gramów
  • Cebula 400 gramów
  • Margaryna 100 gramów

Pierogi ruskie, najlepszy przepis na farsz

Wykonanie:

  1.  Cebulę siekamy w dość drobną kostkę i podsmażamy aż się pięknie zeszkli, powinna być złocista, miękka a w smaku delikatnie słodka.
  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  3.  Gdy ziemniaki należy je przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem.
  4. Zeszkloną cebulę łączymy z ziemniakami i dodajemy twaróg oraz sporo pieprzu i soli, doprawiamy do smaku.
  5. Przed klejeniem pierogów lubię przygotować sobie wcześniej kulki z farszu. Łatwiej mi się później lepi.
  6. Na koniec gotujemy pierogi w osolonej wodzie, gotujemy aż wypłyną plus ok.2,3 minuty.

farsz na pierogi ruskie

Koszt przygotowania pierogów ruskich:

Mąka pszenna 1,49 zł
Twaróg półtłusty 5,38 zł
Ziemniaki 0,80 zł
Cebula 0,70  zł
Margaryna 1,35 zł

 

Pierogi ruskie to najpopularniejsze pierogi których nazwę słuchał chyba każdy i prawdopodobnie każdy choć raz w życiu jadł pierogi ruskie. A już na pewno każdy jadł kto pamięta swoją babcie, bo pierogi to ulubiona potrawa wielu babć w Polsce 😉  Pamiętajcie jednak o wielu alternatywach do pierogów ruskich które również możecie znaleźć na tym blogu ale również zachęcam do własnych eksperymentów z pierogami.

W pierogach tak naprawdę najważniejsze jest ciasto a co włożycie w środek to już Wasza inwencja, możecie dać szpinak, ser żółty, mięso z kurczaka, a nawet mięso ryby czy homara.

przepisów jest naprawdę wiele bo wszystko co zawiniecie w ciasto pierogowe staje się pierogiem i zazwyczaj jest pyszne.

Jak już zrobicie swoje pierogi z jakimś ciekawym i zaskakującym farszem koniecznie dajcie znać w komentarzu, wyślijcie zdjęcie i pochwalcie się wszystkim 🙂

 

Komentarze są zamknięte.