Faszerowane ogórki - pyszne, świeże - do schrupania!

Faszerowane ogórki – pyszne, świeże – do schrupania!

Faszerowane ogórki

Ogórki są jednym z najbardziej popularnych warzyw w praktycznie każdej kuchni. Cenione przez świeży, wyjątkowy smak i jedyny w swoim rodzaju zapach, często stanowią dodatek do wielu potraw lub są składnikami sałatek warzywnych. Dlaczego by jednak nie zaskoczyć naszych gości i na kolacji podać ogórki jako pierwsze danie? Godzinka pracy i faszerowane ogórki gotowe!

 

Składniki na faszerowane ogórki:

– 2 grube, zielone ogórki (im większe, tym lepiej)

– 300g pieczarek

– 200 — 300 g wędzonej kiełbasy

– 100g tartego wędzonego sera żółtego

– 2 ząbki czosnku

– 2 cebule

– 70ml oliwy z oliwek

-natka pietruszki, sól, pieprz

 

(Porcja dla 4 osób)

Cebulę, pietruszkę i czosnek (dodatkowo utarty z solą) posiekaj. Kiełbasę pokrój w kostkę, a pieczarki na ćwiartki. Kiełbasę, cebulę i czosnek podsmaż w rondlu na rozgrzanych 50ml oliwy, do smaku dopraw oczywiście solą i pieprzem. Resztę oliwy rozgrzej na osobnej patelni i podsmaż na niej pieczarki. Zawartość patelni i rondla wymieszaj, dodaj posiekaną natkę, dopraw znów solą i pieprzem.

Teraz faszerowanie. Ogórki przekrój ostrożnie na pół krojąc wzdłuż i wydrąż pestki. Otrzymasz tzw. ,,łódeczki”. Do każdej z nich nałóż farsz. Z zewnątrz polej je oliwą, posyp serem i zapiekaj przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Teraz faszerowane ogórki muszą już tylko trafić na Twój stół!

 

 

Komentarze są zamknięte.