Ile kosztuje kurczak?

Dzisiejszy wpis poświęcam kurczakowi. Policzymy co bardziej się opłaca, kurczak kupiony w całości czy poszczególne części kurczaka? Od zawsze uważałem jak wielu moich znajomych, że kurczak kupiony w całości jest tańszy niż gdybym kupił poszczególne części osobno. Ale czy to prawda? Sprawdzimy!

 

Kupujemy kurczaka.

Ceny całej tuszki w zależności od sklepu różnią się nieznacznie. Oczywiście czasem zdarzają się promocje i można kupić całego kurczaka za około 5zł/kg, ale średnia cena to zazwyczaj  7-8 zł. My kupiliśmy całą świeżą tuszkę w Biedronce jak miliony Polaków. W Biedronce taka przyjemność kosztuje 7,49 zł/kg. Nasz kurczak ważył 1,282 gramów i zapłaciliśmy 9,60 zł/szt.

Dzielimy kurczaka:

Kupionego kurczaka dzielimy na części:

Skrzydełka: 145 gramów
Ćwiartka: 371 gramów
Piersi: 369 gramów
Porcja rosołowa: 397 gramów

Policzmy:

Średni koszt poszczególnych części kurczaka w marketach to:
(Ceny z Tesco)

Skrzydełka: 7,49 zł/kg
Ćwiartka: 6,29 zł/kg
Piersi: 16,39 zł/kg
Porcja rosołowa: 2,99 zł/szt

Liczymy cenę poszczególnych części kurczaka o takiej samej łącznej wadze jak kurczak kupiony w całości.

Skrzydełka: 7,49 x 145 / 1000 = 1,08 zł

Ćwiartka: 6,29 x 371 / 1000 = 2,33 zł
Piersi: 16,39 x 369 / 1000 = 6,05 zł
Porcja rosołowa: 2,99 zł sztuka

Łącznie: 12,45 zł

Ile kosztuje kurczak?

Podsumowanie:

Cały kurczak kosztował mnie 9,60 zł, gdybym kupił taką samą ilość mięsa luzem musiałbym zapłacić 12,45 zł.
Zaoszczędziłem 2,85 zł !

Oczywiście kosztowało mnie to trochę pracy (około 3 minut) ale było warto!


 

Jak się Wam podobają moje wyliczenia? Czy uważasz że policzyłem wszystko odpowiednio czy o czymś zapomniałem?

Jak macie jakieś uwagi lub uważacie że cos powinienem poprawić dajcie znać.

Jeżeli też prowadzicie podobne testy i liczycie nie tylko ile kosztuje kurczak ale też inne produkty dajcie znać i podzielcie się wynikami tam gdzie zawsze czyli w komentarzach. Wasze wyliczenia na pewno pomogą innym zaoszczędzić parę złotych, za które kupicie i zrobicie pałki z kurczaka albo skrzydełka z kurczaka ;)

You may also like...

5 Responses

  1. Kamil pisze:

    Kiedyś liczyłem schabowy z kością czy bez i wyszło że w schabowym z kiścią kość (wraz z sporą ilością mięsa) jest gratis a z 1kg schabowego jest kości na dwa wywary.

    • Wojtek pisze:

      I to jest świetna wiadomość która wszystkim nieco mniej leniwym pomoże w wyborze :)
      Dodam tylko że dużo częściej na schab z kością jest promocja

  2. Magda pisze:

    Hola, kupujesz całość w Biedrze, a części w Tesco i je porównujesz? Jak robisz takie porównania to należy się trzymać jednego sklepu. Owszem, różnice cenowe są nieduże, ale przy takich obliczeniach mają znaczenie.

  3. agnieszka pisze:

    JA zawsze kupuje calego kurczaka bo lepiej sie oplaci. W sumie jak by nie bylo mam na dobre dwa obiady. Pozdrawiam