Jak zrobić bulion? Domowy bulion który można przechowywać

Jak zrobić bulion

Jak zrobić bulion? Bulion to wspaniała podstawa zup i sosów. Dzisiaj pokaże jak zrobić bulion i jak go przechowywać, aby można było pozbyć się z domu kostek rosołowych naszpikowanych chemią.
Tak skoncentrowany bulion wystarczy rozpuścić w niewielkiej ilości wody, aby nadał potrawie aromat i smak domowego obiadu. Przed zrobieniem, bulionu a dokładniej przed zakupem kurczaka zobacz ile kosztuje kurczak, taki mały eksperyment 🙂

Jak zrobić bulion ?

[box style=”green”]

Jak zrobić bulion? Składniki:

  • Ćwiartki z kurczaka 500 gramów
  • Pietruszka 200 gramów
  • Marchew 100 gramów
  • Seler 200 gramów (najlepiej z liśćmi)
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy

[/box]

Jak zrobić bulion i jak go przechowywać

Jak zrobić bulion? Przygotowanie :

  1. Mięso umyć, wrzucić do garnka i zalać 1,5 litra wody.
  2. Dodać 3 listki laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego.
  3. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę. Gdy pojawi się piana na na wodzie nie zbieramy jej
    (ta piana to wartościowe ścięte białko z mięsa).
  4. Po godzinie dodajemy warzywa obrane i pokrojone w kawałki.
  5. Gotujemy przez kolejną godzinę/półtora na bardzo wolnym ogniu.
  6. Następnie przecedzamy cały bulion przez gazę, aby zebrać kawałeczki mięsa i warzyw.
  7. Mamy gotowy czysty bulion, który doprawiamy solą do smaku.
  8. Następnie  bulion gotujemy, aby woda zredukowała się o 1/3. Woda wyparuje, a nam zostanie skoncentrowany bulion.

Po wystudzeniu bulion możemy zagotować w słoikach lub zamrozić w foremkach.

Jak zrobić bulion?

[box style=”tan”]

Koszt przygotowania: 7,27 zł

  • Ćwiartki z kurczaka 3,50 zł
  • Pietruszka 0,70 zł
  • Marchew 0,29 zł
  • Seler 200 gramów (najlepiej z liśćmi)  0,80 zł
  • Ziele angielskie 0,99 zł
  • Liść laurowy 0,99 zł

[/box]

A może Wy macie swoje sposoby na bulion i jego przechowywanie dzięki któremu bulion będzie zawsze na wyciągnięcie ręki i można będzie z niego skorzystać do zrobienia pysznej zupy, sosu czy na co tam będziecie mieli ochotę 🙂

Jeżeli macie zdjęcia, tajemne sposoby i inne cenne rzeczy którymi chcecie się podzielić dajcie znać w komentarzu lub napiszcie w wiadomości.


 

Z czego Waszym zdaniem wychodzi najlepszy bulion? Ponoć najlepsze efekty daje połączenie wołowiny i drobiu, oczywiście jest to wersja nieco droższa ale może warto? Jak sądzicie?
Na tym kończę, pozdrawiam i cześć 🙂

 

Komentarze są zamknięte.