jak zrobić dobre frytki, zrobisz pyszne frytki

jak zrobić dobre frytki, zrobisz pyszne frytki

jak zrobić dobre frytki

Frytki to jeden z ulubionych dodatków do wszelakich mięs czy hamburgerów.
Najlepsze smażą w sieciowych barach szybkiej obsługi i ciężko w domu dogonić smak takich frytek.
Przepis na frytki zna praktycznie każdy, wystarczy obrać ziemniaki i pokroić na zgrabne słupki i wrzucić ja gorący olej.
Niby tak ale często się zdarza że wrzucimy tyle ziemniaków że olej traci temperaturę i ziemniaki się gotują a nie smażą.
Ja proponuje trochę inne podejście do tematu.
Czy dobre ocenicie sami, mi smakują bardzo 🙂 Domowy przepis na frytki

Do frytek uwielbiam zjeść dobrej jakości hamburger a + sos pomidorowy 🙂

[box style=”green”]

Składniki na frytki:

  • Ziemniaki 1 kilogram
  • Olej 1 litr

[/box]

jak zrobić dobre frytki

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na słupki o dowolnej wielkości.
  2. W garnku gotujemy wodę. Gdy woda zawrze, wrzucamy do niej frytki na około 3-5 minut.
  3. Po tym czasie wyciągamy frytki i czekamy aż ostygną.
  4. W zasadzie frytki są już po wstępnej obróbce cieplnej i wystarczy je wrzucić na gorący olej i usmażyć na złoty kolor.
  5. Jeżeli chcecie takie frytki zamrozić najlepiej wrzucić je na olej na około 5 minut po czym wyjąć, wystudzić i zamrozić. Po wyciągnięciu z zamrażarki wystarczy wrzucić je ponownie na gorący olej i smażyć kilka minut.

 

jak zrobić dobre frytki

jak zrobić dobre frytki

[box style=”tan”]

Koszt frytek: 5,70 zł

  • Ziemniaki 1,20 zł
  • Olej 4,50 zł

[/box]

Tak banalne ale jednak nie, żeby zrobić dobre fryty potrzeba kilka sztuczek i tricków. Nie wystarczy obrać ziemniaki i już.

Ważne jest aby ziemniaki były grube to gwarantuje że będą mięsiste w środku, przynajmniej ja takie lubię najbardziej. Drażnią mnie sklepowe frytki które sa praktycznie puste w środku.

Powstają bary które sprzedają same frytki więc we frytkach jest moc i świadczy to o ich popularności, jednak jak nie chcecie sobie zaszkodzić nie kupujcie i nie róbcie frytek na spalonym oleju bo będzie z tego więcej szkody niż pożytku.

Dajcie znać jak Wy robicie je u siebie, macie jakieś sprawdzone sposoby na świetne frytki?

 

3 komentarze

  1. ja jestem innego zdania, nie ma jak frytki domowe a nie w jakims barze na spalonym oleju. Trzeba dobrze rozgrzac olej wtedy dopiero klasc frytki i wychodza super!

  2. Ja mam lepszy przepis 😉
    Pokroic ziemniaki w paski (najlepiej stare bo mlode sie nie nadaja) I wrzucic je na 2-3 godziny do wody z cukrem. Potem odsaczamy i wrzucamy do goraceg oleju 😉