jak zrobić domowe hamburgery - pyszne są

jak zrobić domowe hamburgery – pyszne są

Hamburgery w naszej księdze potraw jest już jeden przepis na hamburgery, jednak tamten jest dla osób które liczą kalorie, lubią witaminy, składniki odżywcze i kolory.

Tutaj jest wersja męska czyli : Kalorii im więcej tym lepiej, kolorystyka jest mało ważna, tłuszcz jest mile widziany a smak czujemy pełną gębą 🙂

Takie hamburgery sprawują się świetnie na spotkaniach ze znajomymi lub jako kolacja „przeprosinową” dla męża lub chłopaka 😉

 

jak zrobić domowe hamburgery

[box style=”green”]

Składniki na domowe hamburgery:

  • Mięso mielone 500 gramów
  • Bułki do hamburgerów  4 sztuki
  • Cebula 1 sztuka
  • Ser żółty 200 gramów
  • Pomidor 1 sztuka

[/box]

jak zrobić domowe hamburgery

Wykonanie:

  1. Najważniejsze tutaj jest mięso,  formujemy z niego krążki takiej wielkości aby idealnie pasowały do bułki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu.  Smażymy w zależności od wielkości kotleta, ciężko to dokładnie określić. Musicie sprawdzać aby w środku był usmażony.
  2. Warzywa kroimy w plasterki o takiej grubości jaka lubicie. Również ser pokrójcie na 4 plastry.
  3. Bułki musimy rozkroić i gdy mięso się usmaży na patelnię kładziemy bułki środkiem do dna patelni na około 10 – 15 sekund aby się lekko przyrumieniły.
  4. Następnie układamy wszystkie składniki w całość. Na bułkę dajemy sos z obu stron, mogą to być dwa różne sosy albo jeden na dwóch połówkach bułki. Wybierzcie swoje ulubione lub nie dawajcie ich w ogóle jeżeli liczycie  kalorie.
  5. Następnie dajemy mięso.
  6. Teraz pora na ser, znam pewien trik dzięki któremu ser jest pyszny w tej kanapce. Wystarczy na rozgrzaną patelnię wrzucić plastry sera i czekać aż zamienią się w ciągnące kotlety, nie dodawajcie tłuszczu.
  7. Gdy ser mamy już gotowy (tak jak na zdjęciu) układamy go na kotlecie i dajemy warzywa pokrojone w plastry.
  8. Zamykamy kanapkę i mamy odlotowe hamburgery.

Pamiętajcie że mięso solimy i pieprzymy po usmażeniu. Najlepszy jest pieprz ziołowy jeżeli macie.

jak zrobić domowe hamburgery

jak zrobić domowe hamburgery

[box style=”tan”]

Koszt przygotowania 13,59 zł

  • Mięso mielone 6,50 zł
  • Bułki do hamburgerów 2,99 zł
  • Cebula 0,20 zł
  • Ser żółty 3,50 zł
  • Pomidor 0,40 zł

[/box]

Dajcie znać jak smakowało 🙂 i jak macie ochotę to spróbujcie również przepisu na dietetyczne hamburgery albo nuggesty

 

4 komentarze

  1. Moim zdaniem wyglądają przepysznie i mimo później pory mam na nie ogromną ochotę 🙂

  2. Hamburgery wygląda PASKUDNIE, jak z taniego baru przy drodze. Zdjęcia odstraszają…

    • Kasiu, to jest mały blog tworzony z pasji i nie stoi za nim żadna duża firma która dbała by w przesady sposób o wygląd zdjęć. Wolałabyś obejrzeć zdjęcia rodem z McDonald’s a po przygotowaniu kanapki zobaczyć realny efekt taki jak u nas?

      Nie czarujmy się, hamburgery są pyszne. Czy to nie jest najważniejsze? Pozdrawiam Kasiu

  3. Witam, a ja mam sposób na pyszny sos np. do tych hamburgerów 🙂
    Majonez, ketchup i musztardę wymieszać razem w ilości jakiej chcecie, dodać zioła prowansalskie i/lub czosnek granulowany (my uwielbiamy z czosnkiem ;] ) i wszystko razem wymieszać. Po prostu pycha. A w każdej kuchni na pewno znajdą się te wszystkie składniki więc jest tanio 😉
    pozdrawiam
    Natalia 🙂