jak zrobić ogórki małosolne, prosty przepis

jak zrobić ogórki małosolne, prosty przepis

jak zrobić ogórki małosolne

jak zrobić ogórki małosolne – Dzisiaj trochę z innej paczki.

Ale  będzie z paczki, a dokładniej ogórki.
W zeszłym tygodniu próbowałem zrobić pierwszy raz własne ogórki kiszone. Niestety mimo zakupu kilku kilogramów ogórków, paru główek czosnku i kilka pęczków kopru i dodatków ogórki wyszły dość słabe w smaku.
Ale w sklepie znalazłem gotową przyprawę do zrobienia ogórków małosolnych, które również po kilku dniach dłużej mogą być kiszonymi.
Przyprawa z firmy Apetita (nie jest to reklama) bo tak naprawdę jeszcze nie wiem czy było poświęcić kilogram ogórków i prawie 5 zł.
Dziś zrobiłem zalewę, dodałem przyprawę i zostawiłem słoiki na 2 dni. I za dwa dni podzielę się z Wami swoją opinia, czy warto kupić taką przyprawę. Szczerze powiem że gdy otworzyłem do byłem pozytywnie zaskoczony, suszone kawałki czosnku, suszony koper i suszone warzywa. Nie była to jednolita papka mielona na pył z wielkim dodatkiem chemikaliów, a skład wygląda również bardzo naturalnie.

Tak więc liczę na idealne ogóreczki do obiadu.

Za 2 dni podzielę się opinią.

[box style=”green”]

Składniki na ogórki małosolne:

  • Ogórki gruntowe 1 kilogram
  • Przyprawa do ogórków kwaszonych paczka

[/box]

jak zrobić ogórki małosolne

Wykonanie:

  1. Słoiki należy umyć i wyparzyć w gorącej wodzie.
  2. Następnie myjemy słoiki i wkładamy do nich ogórki na ciasno, dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do ogórków kwaszonych i zalewamy całość wodą.
  3. Woda musi być przegotowana, posolona jedną łyżką soli na każdy litr.
  4. Słoiki przykrywamy ściereczką i zawiązujemy gumką recepturką, lub sznurkiem. Chodzi o to aby do słoików nie dostało się coś co nie powinno.
  5. Ogórki powinny stać przez 2 dni w ciemnym miejscu aby uzyskać ogórki małosolne, lub zostawmy je jeszcze na kilka dni aby mieć ogórki kwaszone.

[box style=”tan”]

Koszt przygotowania ogórków małosolnych: 4,19 zł

  • Ogórki gruntowe 1,99 zł
  • Przyprawa do ogórków kwaszonych 2,20 zł

[/box]

 

 

5 Dni później !

Aktualizacja miała być po dwóch dniach, ale po dwóch dniach jeszcze nie można było powiedzieć że to ogórki małosolne, dopiero na 3 dzień wieczorem ogórki smakowały jak ogórki małosolne a po 5 dniach smakują jak ogórki kwaszone, są dobre, nadają się i do obiadu i do zupy itp. Dobre, poprawne, smaczne ale to nie to, oczekiwałem smaku ogórków ze słoików od babci. Niestety trochę się zawiodłem, ale to dopiero pierwsze podejście do tematu. Zostało mi jeszcze tej mieszanki więc spróbuje po raz kolejny, tym bardziej że ogórki są w świetnej cenie.

Co do samej mieszanki którą widzicie na zdjęciu wyżej, jeżeli chcecie zrobić ogórki do obiadu lub na zupę to śmiało, warto. Ale jeżeli chcecie zaprosić teściową na obiad to jednak nie podawajcie ogórków. Poproście o przepis na ogórki ze świeżymi ziołami i dodatkami. 

Spróbuje jeszcze raz zrobić, jeżeli coś się zmieni na pewno Wam o tym powiem.

Pozdrawiam !

 jak zrobić ogórki małosolne

Jeżeli i wypróbowaliście lub chcecie i będziecie testować tą mieszankę do przygotowania ogórków małosolnych koniecznie podzielcie się opinią na ich temat.
A może macie inne naturalne przepisy na ogórki małosolne i ogórki kiszone.

Dajcie znać w komentarzu

jak zrobić ogórki małosolne


Przetwory czyli moje ukochane słoiki 🙂

Dobry kiszony ogórek wspaniale komponuje się z różnymi potrawami takimi jak pieczeń rzymska, ziemniaki zapiekane i oczywiście wiele wiele innych 🙂 Warto zrobić ogórki małosolne 😉

 

3 komentarze

  1. tez korzystałam 🙂 ale mieszkajac w Holandii nie zawsze mam przyprawe „pod reka ” i czasem zalewam tylko ogórki z zabkami czosnku solona woda i tez wychodza przepyszne 🙂

  2. To mam nadzieję że wyjdą u nas równie dobrze.