jak zrobić sos pomidorowy, najlepszy sos pomidorowy

jak zrobić sos pomidorowy, najlepszy sos pomidorowy

jak zrobić sos pomidorowy? z tego przepisu to bardzo proste, po prostu inna liga niż keczup czy sos z koncentratu pomidorowego.
Sos który Wam szczerze polecam do naturalny pyszny sos na bazie samych pomidorów z dodatkiem jedynie czosnku, i przypraw. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a czas przygotowania zajmuje około 30 minut.
Polecam zrobić go więcej bo naprawdę szybko się kończy 🙂

jak zrobić sos pomidorowy idealny do pizzy !! 

Pomidory można już kupić za całkiem przyzwoite pieniądze więc polecam również taki sos przelać w słoiki i zagotować aby cieszyć się tym smakiem również zimą.

 

jak zrobić sos pomidorowy

[box style=”green”]

Składniki na sos pomidorowy:

  • Pomidory 1 kilogram
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula 1 sztuka

[/box]

jak zrobić sos pomidorowy

Wykonanie:

  1. Głównym składnikiem do zrobienia sosu są pomidory więc musimy je najpierw umyć a później ściągnąć z nich skórkę.
  2. Następnie pomidory kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy na gładką masę i dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę.
  3. Następnie pomidory przelewamy do naczynia i podgrzewamy na niewielkim ogniu czekając aż cała woda z nich wyparuje i cała masa zgęstnieje a w garnku pozostanie sam miąższ.
  4. Następnie przyprawiamy całość solą, pieprzem i papryką. W zależności czy chcecie uzyskać sos ostry czy łagodny dodajcie odpowiednią paprykę.

Jeżeli chcecie ten sos wykorzystać jako sos na pizze dodajcie jeszcze zioła tj.: bazylia, oregano, tymianek.

jak zrobić sos pomidorowy

[box style=”tan”]

Koszt przygotowania sosu pomidorowego: 5, 77

  • Pomidory 3,49 zł
  • Papryka ostra 0,99 zł
  • Czosnek 0,99 zł
  • Cebula 0,40 zł

[/box]

Co sądzicie o takim sosie pomidorowym? Zdecydowanie lepszy niż keczup i w 100% wiemy z czego jest zrobiony, w tym wypadku z samych pomidorów, pięknych zdrowych, polskich pomidorów:)
Macie swoje ulubione przepisy na sos pomidorowy, a może wolicie inne sosy niż ten pomidorowy?

Podzielcie się swoimi przepisami, zdjęciami w komentarzu poniżej i koniecznie zróbcie taki sos pomidorowy na grill, pizze czy do kanapek.
Róbcie jak najwięcej sosów sami, nie kupujcie gotowców bo każdy sos można zrobić samemu 🙂

Życzę smacznego i udanego grilla i pysznej pizzy 🙂


 

W innych przepisach możecie znaleźć sos czosnkowy i sos pomidorowy. Niebawem będzie więcej sosów bo sosy pasują do wielu dań 🙂

 

2 komentarze

  1. Wcale nie trzeba wyciągać środka pomidora aby zrobić pyszny sos, wystarczy go zredukować aby uzyskać pożądaną gęstość w zależności od potrzeb, to jest sos wiec musi być nieco rzadszy aby można było go dobrze rozprowadzić na potrawie.

    Co do Twojego przepisu brzmi smacznie, jak wiele innych. Mój przepis jest prosty ale czuć w nim świeżość pomidorów z lekką nutą czosnku, jest pyszny w swej prostocie.

  2. podstawowy blad tego sosu,ze a)najpierw blendujesz,pozniej gotujesz b) doprawiasz przyprawami na koncu,wiec nie maja okazji sie wygotowac i przegryzc..nie wiem skad w ludziach nawyk podawania ”surowych” przypraw,kiedy najlepszy aromat maja kiedy sa podsmazone,ugotowane.
    Sama robie sos pomidorowy chetnie, 8 dojrzalych pomidorow obieram ze skorki i wyciagam nasiona,kroje,podsmazam cebule i czosnek na oliwe,dodaje pomidory,chili,oregano,bazylie,ziola prowansalskie,ocet balsamiczny,troche cukru,soli,pieprzu i dolewam wody,mozna dodac troszke przecieru.gotujemy az pomidory sie rozpadna.lekko miksujemy-wtedy unikniemy wodnistego,jak na foto sosu.:)