Zupa krem ze szpinaku, zaskakująco pyszna

Zupa krem ze szpinaku, zaskakująco pyszna

krem ze szpinaku to pyszna zupa krem wyjątkowo słabo doceniania a pyszna w smaku. Oczywiście trzeba ją odpowiednio przyprawić ale o tym opowiem w przepisie na tą pyszną zupę krem ze szpinaku 🙂

Niektórzy maja złe wspomnieni z dzieciństwa gdzie mama z babcią próbowały uszczęśliwić nas na siłę zielona papką bez smaku i zapachu.

Rzadko kiedy zdarzają się osoby które kochają szpinak od dziecka, wielu z nas nauczyło się jeść szpinak dopiero w późniejszym a często samodzielnym etapie życia. I jak się okazało nie taki diabeł straszny.

I właśnie w tym przepisie chce Wam tego „diabła” pokazać w bardzo atrakcyjnym,prostym i tanim przepisie.

Chciałbym żebyście zrobili taką zupę swoim dzieciom,  mężom, żonom i wszystkim osobom które twierdza że szpinaku nie lubią choć jego smak pamiętają tylko z dzieciństwa.

Do zupy można dodawać i nawet jest to wskazane różne dodatki, niektórzy preferują grzanki czosnkowe, inni ser kanapkowy (feta), inni zaś groszek ptysiowy.

Wybór tutaj pozostawiam Wam, i dodatek nie jest uwzględniony w przepisie, chodź zupa krem ze szpinaku nawet bez dodatków jest świetna. Polecam bardzo gorąco.

Również inne świetne zupy znajdziecie wchodząc w zakładkę zupy, są tam przepisy na ciekawą zupa paprykowa czy zupa dyniowa, na drugie danie polecam hamburgery a na deser sałatka owocowa będzie najlepsza 😉

 

krem ze szpinaku

Składniki na zupę krem ze szpinaku:

  • Szpinak mrożony 2 paczki
  • Śmietana 18 % 400 ml
  • Czosnek pół główki
  • Kostka warzywna/warzywko 2 kostki

krem ze szpinaku

Wykonanie:

  1. Szpinak wyciągnij z opakowania, przełóż do garnka i włącz na bardzo mały ogień, szpinak powinien się rozmarznąć a nie przypalić. Ewentualnie możemy szpinak rozmrozić kilka godzin wcześniej.
  2. Do szpinaku wciskamy około pięciu ząbków czosnku, możemy dodać więcej lub mniej w zależności jak lubimy czosnek. Szpinak czosnek lubi i to bardzo, a ja polecam dać mniej i jeżeli będzie go za mało możemy bez problemy na koniec gotowania dodać kolejne ząbki.
  3. Do szpinaku dodajemy również kostki warzywne, lub dwie łyżeczki warzywka i pieprz do smaku. Przypraw dajmy najpierw połowę z tego co jest w tabeli powyżej. Przyprawy zawsze możemy dodać, gorzej żeby wymieszane już przyprawy odjąć. Proporcje są podane na idealna zupę według mnie. A jak wiemy gusta są różne.
  4. Całość chwilę podgrzewamy i dodajemy całą śmietanę. Uważajmy żeby śmietana się nie ścięła, to powinna być gęsta śmietana do zup.
  5. Zupę podgrzewamy do momentu aż się zagotuj.
  6. Szpinak mrożony z biedronki jest dość drobny ale polecam (chodź nie jest to konieczne) całą zupę na koniec zmiksować na jedwabistą konsystencję.

krem ze szpinaku

Koszt przygotowania zupy krem ze szpinaku: 10,55 zł

  • Szpinak mrożony 5,78 zł
  • Śmietana 18 %  2,09 zł
  • Czosnek 1,30 zł
  • Kostka warzywna/warzywko 1,39 zł

Jak podoba się przepis na zupę krem ze szpinaku? Macie inne, lepsze bardziej apetyczne? A może dajecie do kremu ze szpinaku jakieś tajemnicze składniki i chcecie podzielić się tą magiczną wiedza w komentarzu pod zupą szpinakową do czego szpinakowo zachęcam 🙂

 

3 komentarze

  1. Kostki warzywne/warzywko? jezusiechrystusiekrólunazareński, a nie lepiej po prostu ugotować to z kilkoma warzywami a potem zmiksować, zamiast faszerować się tym syfem po którym siadają kiszki?

    • Panie M, a proszę kup warzywa i przygotuj tak jak lubisz. Później zjedz i zastanów się nad tym co piszesz i czy nie zdarza Ci się zjeść coś co nie jest zdrowe.

  2. Psychopathy says:

    Uwielbiam szpinak!