Kto powinien jeść czerwone buraki?

Czerwone buraki posiadają liczne walory zdrowotne dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej. Niestety w polskiej kuchni są niedoceniane i zdecydowanie za rzadko pojawiają się na stole. Buraki zawierają dużo witaminy C oraz B1. Ponadto są prawdziwą kopalnią mikroelementów i makroelementów. Mają w swoim składzie: wapń, magnez, potas, sód a także cez i rubid. Dzięki temu są bardzo skuteczne przy zwalczaniu nowotworów. Poleca się picie soku z surowego buraka, gdyż ma on właściwości oczyszczające krew. Ponadto taki sok pozwala lepiej wydalać kwas moczowy. Ten sok zaleca się wszystkim pacjentom, którzy mają problem z nieprawidłową przemianą materii. Taki sok rozcieńczony wodą należy pić pomiędzy posiłkami. Jeśli ktoś ma problem z nadciśnieniem może pić sok z buraka połączony z miodem. Popularna u nas forma buraków czyli jarzynka obiadowa pomaga walczyć z otyłością, chorobami wątroby i nerek. Buraki warto stosować także wtedy gdy dopadają nas takie choroby jak grypa czy angina. Powinny je spożywać także osoby, które mają zakwaszony organizm. Każdy pacjent, który ma przykre objawy w postaci zgagi, pieczenia również powinien spożywać buraki czerwone.