Kurczak baskijski - Kolejna odsłona pysznego kurczaka

Kurczak baskijski – Kolejna odsłona pysznego kurczaka

Kurczak baskijski

Sposobów przyrządzania kurczaka jest nieskończenie wiele – i według mnie, każdy zasługuje na uznanie. To uniwersalne, proste w doborze składników mięso doczekało się własnej potrawy z leżącej na granicy Francji i Hiszpanii krainy Basków. Jeśli masz więc ochotę na coś zagranicznego i oryginalnego, kurczak baskijski to dla Ciebie danie idealne.

Składniki na kurczaka baskijskiego:

– 8 podzielonych na połówki kawałków kurczaka

– 1 zmielony ząbek czosnku

– 3 zielone papryki

– 1 duża, pokrojona w plasterki cebula

– 75g gotowanej, pokrojonej w pasy szynki

– dwie puszki pomidorów

– 2 – 4 łyżeczki oliwy z oliwek

-sól i pieprz

– 300ml białego wytrawnego wina

– do przyozdobienia: 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki, papryka, 1 pokrojona na 8 części cytryna, 1 wiązka ziół bouquetgarni(tymianek, liście laurowe, natka pietruszki, zielona część pora oraz opcjonalnie bazylia, rozmaryn, ziarna pieprzu, cząber, estragon)

 

(Kurczak baskijski porcja : 4 osoby)

Papryki przekrój na połówki, a każdą z nich na 8 pasków (oczywiście usuń pestki). W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Kurczaka posól i posyp pieprzem. Wszystkie kawałki usmaż w dwóch partiach, każdą po niecałe 15 minut, a następnie wyjmij. Do patelni dodaj kolejne 2 łyżki oliwy oraz cebulę z czosnkiem i gotuj przez 5 minut. Dodaj paski papryki i podsmażaj delikatnie przez następnych 5 minut. Wrzuć z powrotem kurczaka, dodaj pomidory z puszki, bouqetgarni, wino oraz szynkę. Pod przykrywką duś przez około 35 minut.

Przed podaniem wyrzuć bouqet grani. Kurczak baskijski podawaj na półmisku. Ułóż na nim kawałki kurczaka, polej je sosem i ułóż na wierzchu warzywa. Przyozdób kawałkami cytryny zanurzonymi w papryce, a całość posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz by Twój kurczak baskijski miał więcej koloru, zamiast samych zielonych papryk użyj jeszcze żółtą i czerwoną.

 

Komentarze są zamknięte.