Makaron z kurczakiem i szpinakiem, pyszne i proste!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron zz kurczakiem i szpinakiem, super przepis z pomocą którego można bardzo szybko wyczarować super obiad, w dodatku nie drogi bo wystarczy kilka dodatków i mamy gotowy obiad.
Makarony mają przeróżne kształty ale ich smak zazwyczaj jest taki sam, i nie ma znaczenia czy to  świderki czy spaghetti czy penne, chodź można również kupić makarony z dodatkiem pomidorów czy szpinaku.

Sam nie próbowałem jeszcze takiego makaronu, ale chętnie poznam wasze opinie czy warto zainwestować parę złotych w paczkę makaronu z dodatkiem warzyw?
A może ktoś z Was makarony robi w domu? Podzielcie się swoimi opiniami lub gotowym przepisem na świetny makaron.

A teraz zapraszam Was do wypróbowania moim zdaniem świetnego przepisu na makaron ze szpinakiem z dodatkiem soczystej piersi z kurczaka, czosnku i kremowej śmietanki.


Makaron pyszny, jednak dzieci pewnie będą wolały frytki dlatego polecam przeczytać przepis jak zrobić dobre i nie za tłuste frytki. Na deser proponuje trochę zdrowej słodyczy konfitura 🙂

makaron z kurczakiem i szpinakiem

Składniki na makaron z kurczakiem i szpinakiem:

  • Śmietana 18% 330 gramów
  • Szpinak mrożony 450 gramów
  • Makaron świderki 400 gramów
  • Filet z kurczaka 250 gramów
  • Margaryna/masło 50 gramów
  • Czosnek 4 ząbki

Wykonanie:

  1. Na tłuszczu podsmażamy ok. 4 ząbków czosnku (przez ok.30 sekund). Osobiście uwielbiam aromat podsmażanego czosnku.
  2. Do czosnku dodajemy pokrojonego w paseczki lub kostkę kurczaka i chwilę podsmażamy (aż kurczak zamknie pory), uważajmy aby nie przypalić czosnku. Nie polecam również zbyt długo podsmażać kurczaka, staje się wtedy suchy i włóknisty. Jeżeli podsmażamy pierś z kurczaka, zazwyczaj wystarcza kilka minut.
  3. Patelnię zestawiamy z ognia.
  4. Następnie dodajemy ugotowany makaron al dente i całość dokładnie mieszamy.
  5. Do garnka w którym wcześniej gotowaliśmy makaron wrzucamy mrożony szpinak i wstawiamy na ogień aby się rozmroził.
  6. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy śmietanę i chwilę podgrzewamy aby się zagotowało.
  7. Danie mamy już praktycznie gotowe, wystarczy przyprawić do smaku i zdecydować czy wolimy wymieszać makaron ze szpinakiem czy wolimy jedynie polać makaron sosem.

makaron z kurczakiem i szpinakiem

Koszt przygotowania makaronu z kurczakiem i szpinakiem: 14,24 zł

  • Śmietana 18% 2,09 zł
  • Szpinak mrożony 2,89 zł
  • Makaron świderki 2,29 zł
  • Filet z kurczaka 3,78 zł
  • Margaryna/masło 1,89 zł
  • Czosnek 1,30 zł

Makaron z kurczakiem, ze szpinakiem i nie tylko

Makaron to bardzo wdzięczny produkt który da się skomponować praktycznie ze wszystkim, w tym przepisie zrobiłem makaron ze szpinakiem, cały sekret w tym aby odczarować zmory dzieciństwa odnośnie szpinaku który wielu kojarzy się z jałową papką i kreskówką 🙂 Makaron ze szpinakiem może być również bazą do dalszego eksperymentowania ze składnikami i dodatkami do makaronu i szpinaku 😉

 

4 komentarze

  1. Uwielbiam szpinak i chyba coś takiego zrobię 😉

  2. smaczne danie:)

  3. Mi też wyszło podobnie, ale najwazniejsze ze smacznie. zrobilem makaron ktory z wielkim smakiem zjedlismy. dzieki!

  4. Siemanko kolego,

    przepis świetny, makaron wyszedł mega.. oto moja rozpiska zakupów. Wszystko zostało zakupione w „biedzie” :

    – Makaron świderki „Vitalia” 1kg – 2,55 PLN
    – Czosnek 3 szt. opakowanie – 3,49 PLN
    – Śmietana „Mleczna Dolina” 18% 330g – 1,59 PLN
    – Szpinak mrożony 450g – 2,89 PLN

    SUMA:10,52 PLN

    Niestety zgubiłem paragon za pierś z kurczaka… cena wyszła bardzo zbliżona 🙂