Mizeria z ogórków - uwielbiam taką mizerię

Mizeria z ogórków

Mizeria z ogórków

Mizeria z ogórków to pyszny dodatek szczególnie do młodych ziemniaczków. Całe szczęście że mizeria jest tak prosta w przygotowaniu, jednak mizeria-mizerii nie równa. Najlepsza robi moja babcia, nie dodaje żadnych sekretnych składników ale wychodzi jej świetnie.  Ten przepis jest właśnie według jej receptury i mam nadzieje że wyjdzie Wam genialna, aromatyczna, orzeźwiająca pyszna mizeria, trochę podobna jak sos tzatziki 😉
Więcej w dziale warzywa  i owoce 😉

[box style=”green”]

Składniki na mizerię z ogórków:

  • Ogórki gruntowe          400 gramów
  • Śmietana 12 %               200 gramów
  • Ocet 10 %                              1  łyżka

[/box]

Mizeria z ogórków

Wykonanie:

  1. Ogórki obrać z zielonej skórki.
  2. Obrane ogórki kroimy na dość cienkie plasterki.
  3. Ogórki polewamy łyżką octu, solimy i pieprzymy.
  4. Całość dokładnie przemieszaj i poczekaj około 10 minut aby ogórki się „przeżarły”
  5. Następnie dodajemy śmietanę.
  6. Zajadamy ze smakiem 🙂

Mizeria z ogórków

Mizeria z ogórków

[box style=”tan”]

Koszt przygotowania mizerii : 4,35 zł

  • Ocet 1,70 zł
  • Śmietana 0,99 zł
  • Ogórki gruntowe 1,66 zł

[/box]

Mizeria z ogórków czyli sałatka nieco podobna do sosu tzatziki chodź kilkanaście lat temu nie wiedziałem o istnieniu tego sosu a mizerie zajadałem ze smakiem, oczywiście najlepsza robiła i robi nadal moja babia. Pamiętam jak na lato gdy w ogródku ogórków było mnóstwo babcia brała największa emaliowaną miskę i kroiła do niej ogórki, nie robiła tego jednak na desce tylko w ręku, strasznie szybko i z największa precyzją. Nie wiem jak to robiła i podejrzewam że żaden szef kuchni potrafi tak jak moja babcia 🙂

Mizeria nie potrzebuje wielu przypraw i dodatków najważniejszy jest produkt w tym wypadku oczywiście jest nim ogórek. Nie może to być ogórek szklarniowy, powinien to być ogórek gruntowy, pachnący – pyszny.

Dajcie znać czy też kochacie mizerię i czy też Wam się kojarzy z czymś miłym z dzieciństwa?
Jeżeli znacie jakiś lepszy, inny, Wasz ulubiony przepis na mizerię dajcie znać jak zawsze w komentarzu lub też wyślijcie doi mnie zdjęcie swojej idealnej mizerii.
Napiszcie do czego najchętniej ją podajecie.

Zapomniałbym, mizeria również świetnie smakuje z koperkiem posiekanym, z braku kopru dałem szczypiorek i wierzcie mi że to też nie był zły pomysł 🙂

 

 

4 komentarze

  1. Moja mama robi najlepszom mizerje zamiast octó, gdysz ocet niezdrowy dodaje na gróbych oczkah stare ogurki zielone śmjetane dwónastke, cókier, sul i dóżo pjepszu.

  2. Uwielbiam mizerie, mogłabym ją jeść do każdego obiadu 😉
    Ja dodaje tez maślanki albo trochę kefiru.

  3. Pycha, jak dla mnie wystarczy taka mizeria do młodych ziemniaków.
    Pozdrawiam Gosia