Pasta z jaj - Niebanalny przepis -Nowa odsłona

Pasta z jaj – Niebanalny przepis -Nowa odsłona

Pasta z jaj

Choć to nie wielkie, skomplikowane potrawy, przekąski stanowią ważny element dobrej kuchni. Z pozoru proste, ich przygotowanie może jednak sprawić nieco problemów z prostej przyczyny

– czasem nie łatwo jest znaleźć coś oryginalnego, a zarazem składającego się w podstawowych składników. Pasta z jaj bez problemu spełni to wymaganie. Jest idealna do krakersów lub smarowania chleba.

 

   Składniki na pastę z jaj:

– 6 jaj

– 2 łyżeczki zmielonej cebuli

– ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej (można zastąpić curry lub drobno posiekanym koperkiem)

– 300g dobrze roztartego twarogu

– sól i zmielony czarny pieprz

-koperek lub szczypiorek do dekoracji

 

(Pasta z jaj porcja: 6 osób)

 

W dużym garnku zagotuj wodę i włóż jajka. Gotuj przez 10 – 12 minut (staraj się unikać gotowania we wrzątku na silnym ogniu, zapobiegniesz tym pękaniu skorupek). Wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą. Po ostudzeniu obierz je pod bieżącą zimną wodą. Następnie rozdrobnij jajka robotem kuchennym (lub użyj maszynki do mięsa). Można także posiekać je i rozgnieść widelcem. Dodaj twaróg, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, utrzyj na gładką masę i dobrze wymieszaj. Pastę z jaj przełóż do mniejszych misek i zostaw w lodówce na 30 minut. Przed podaniem przyozdób trochę zielskiem.

Pastę z jaj możesz przygotować dwa dni wcześniej, jeśli będziesz trzymać ją w lodówce pod przykryciem. Przyozdabiaj zawsze tuż przed podaniem.

 

Komentarze są zamknięte.