pieczeń rzymska z mięsa mielonego, do kanapek

pieczeń rzymska z mięsa mielonego, do kanapek

Pieczeń rzymska na poniedziałek, lodówka pusta czyli czas na zakupy. Dział wędlin, chodzę oglądam te wszystkie wędliny, kiełbasy, pasztety i nic mnie nie zachęca, albo cena zaporowa albo na oko wygląda na stare i mało apetycznie.

Pewnie nie tylko ja dziś po raz kolejny zawiodłem się na tym co można kupić za rozsądne pieniądze.

W odpowiedzi na to mam pomysł na naprawdę fajny przepis i tani dodatek do kanapek i co bardzo ważne :wiem co jem !

Pamiętajcie: kupując mięso, nie kupujmy najtańszego pakowanego mięsa, najlepiej w ogóle unikajmy pakowanych mięs.

Najlepszym wyjściem jest zmielenie kupionego kawałka lub zakupy w sklepach mięsnych gdzie takie mięso mielą na miejscu z szynki czy łopatki.

Pieczeń rzymska najbardziej popularna jest z jajkiem, lubię taką wersję do puki jajko jest ciepłe, na następny dzień to jajko już mi nie smakuje więc i Wam proponuje wersję bez jajka.

Jeżeli jednak jesteś fanem jajek, wystarczy ugotować i włożyć w środek mięsa przed pieczeniem.

 

pieczeń rzymska z mięsa mielonego

Składniki na pieczeń rzymską:

  • Mięso mielone 500 gramów
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
  • Majeranek 3 łyżeczki
  • Boczek got/wędzony 100 gramów
  • Kajzerka 50 gramów
  • Margaryna 50 gramów

pieczeń rzymska z mięsa mielonego

Wykonanie:

  1. Kajzerkę moczymy w mleku lub w wodzie. Nie ma to wielkiego znaczenia więc jak macie mleko to w mleku, jeżeli nie to w wodzie też będzie dobrze. ważne żeby bułka zmiękła i można było ją bardzo dokładnie rozdrobnić w mięsnej masie. Również dobra będzie bułka tarta ale jeżeli jej nie macie równie dobra i tańsza będzie jedna kajzerka ew. wczorajszy chleb.
  2. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i dodajemy czosnek zgnieciony przez praskę albo bardzo drobno pokrojony. Smażymy go przez około 30 sekund i dodajemy wcześniej posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy aż całość się ładnie zrumieni.
  3. Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy kolejno:
    • łyżeczkę soli
    • łyżeczkę pieprzu
    • 3 łyżeczki majeranku
    • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • Kajzerkę odciśnięta z wody
    • Podsmażoną cebulkę wraz z czosnkiem
  4. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu polecam spróbować powstałą masę. Jednak dla osób które się brzydzą lub nie lubią surowego mięsa muszą zaufać tym proporcjom. Można dodać ew. jeszcze pół łyżeczki soli ale wychodzę z założenia że każdy może sobie doprawić po zrobieniu według własnego gustu. 5.  Czas to upiec ! Tutaj mamy dwa warianty : w blaszce lub w folii aluminiowej. Ja wybrałem folię aluminiową z bardzo prostego powodu, a mianowicie braku blaszki 🙂
  5. Na spodzie blaski lub na folii aluminiowej układamy plastry boczku i wykładamy na to mięsną masę.
  6. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

pieczeń rzymska z mięsa mielonego

Koszt przygotowania pieczeni rzymskiej z mięsa mielonego: 12,72 zł

  • Mięso mielone 5,24 zł
  • Cebula  0,36 zł
  • Czosnek 1,30 zł
  • Gałka muszkatołowa 1,19 zł
  • Majeranek 0,99 zł
  • Boczek got/wędzony 1,70 zł
  • Kajzerka 0,29 zł
  • Margaryna 1,65 zł

A Wy jak robicie pieczeń rzymską? jeżeli macie swoje ulubione przepisy na pieczeń rzymską lub zabrakło Wam czegoś w mojej pieczeni dajcie znać w komentarzu.

 

A więc zachęcam do zrobienia pieczeni rzymskiej u siebie w domu i smacznego 😉


 

Jeżeli podobają Wam się takie przepisy na domowe dodatki do kanapek i nie tylko to polecam spróbować twarożek, nie zapominajcie jednak ze na blogu jest również pasta jajeczna która z kolei świetnie smakuje ze szczypiorkiem, a szczypiorek najłatwiej wyhodować na parapecie 😉

 

Komentarze są zamknięte.