pierogi z kapustą kiszoną i wątróbką, genialne

pierogi z kapustą kiszoną i wątróbką, genialne

pierogi z kapustą kiszoną i wątróbką to już ostatni przepis na pierogi ale za to mój ulubieniec 🙂

Pierogi z kapustą i wątróbką są pyszne, smakują nieco podobnie do pierogów z mięsem ale ich farsz jest bardziej wilgotny i naprawdę świetny.

Polecam Wam spróbować ten mało popularny farsz, ja go znam od babci która robi najlepsze pierogi z tym farszem mimo tego że składniki są takie same jej wychodzą zawsze lepiej 🙂

Jeżeli lubicie pierogi zróbcie ten farsz, posmakuje Wam na pewno !

pierogi z kapustą kiszoną i wątróbką

Składniki na pierogi z kapustą kiszoną i wątróbką:

  • Maka pszenna 1 kilogram
  • Wątróbka drobiowa 500 gramów
  • Cebula 250 gramów
  • Margaryna 150 gramów
  • Kapusta kiszona 500 gramów

pierogi z kapustą kiszoną i wątróbką

Wykonanie:

  1. Kapustę kiszoną trzeba obgotować żeby kapusta nie była za bardzo kwaśna. Następnie należy ją dobrze odcisnąć z wody i posiekać na drobno. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy. (Najlepiej kupić kapustę kiszoną z dodatkiem przypraw)
  2. Wątróbkę drobiową podsmażamy na niewielkiej ilości margaryny, nie sólcie wątroby w trakcie smażenie bo stwardnieje. Zrobimy to dopiero w trakcie przygotowywania farszu.
  3. Cebulkę podsmażamy jak zwykle na złoty kolor, cebulka powinna być długo podsmażana na małym ogniu nabierze wtedy lekko słodkiego smaku.
  4. Gdy wszystkie składniki mamy gotowe należy je ze sobą wymieszać. Najpierw wątrobę z kiszoną kapustą, a następnie dodajemy cebulkę, cebulkę dodajemy ostatnią ponieważ ona powoduje że cały farsz robi się wilgotny, dodajmy tyle zeby farsz był miękki i wilgotny ale nie za lejący.
  5. Musicie tutaj utrafić ten idealny moment, z podanej ilości cebuli powinno wyjść idealnie.
  6. Następnie cały farsz należy przyprawić, ja dodaje jedynie dość dużo pieprzu i soli. Każdy musi przyprawić według własnego smaku.
  7. Praktycznie wszystko mamy już gotowe, ja zawsze najpierw formuje kulki z farszu które następnie zawijam w ciasto.
  8. Pierogi smakują najlepiej z cebulką 🙂

 

Koszt pierogów z kapustą: 6,47 zł

  • Maka pszenna 1,49 zł
  • Wątróbka drobiowa 2,49 zł
  • Cebula 0,36 zł
  • Margaryna 1,35 zł
  • Kapusta kiszona 0,78 zł

Uwielbiam pierogi z kapustą kiszoną i wątróbką, zdecydowanie to mój faworyt.
Wiele osób podchodzi sceptycznie do pierogów z kapustą i wątróbką ale są cudowne.

Zachęcam również do sprawdzenia innych przepisów na pierogi które możecie znaleźć na tym blogu a jest ich naprawdę sporo:)

Pierogi z mięsem, pierogi z ziemniakami, pierogi z czereśniami, pierogi ze szpinakiem, pierogi z truskawkami, pierogi z czereśniami …… i to jeszcze nie wszystkie 😉

 

 

Komentarze są zamknięte.