Pierogi z mięsem - najlepsze pierogi dla mięsożerców - pycha!

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi ruskie

Czas na pierogi z mięsem, mam nadzieję że spodoba się Wam moja wersja. Nie jest zbyt wymyślna, raczej tradycyjna ale po co komplikować to co może być naturalnie pyszne łatwe w przygotowaniu i względnie tanie ? :)

Farsz z podanych proporcji wyszedł mi idealny, bez konieczności dolewania wody. Mam nadzieję że Wam też taki wyjdzie.

Do pierogów z mięsem najbardziej lubię smalczyk ze skraweczkami, ale złocista cebulka tez jest mega ! :)

Smacznego i dajcie znać jak Wam wyszło.

 

Składniki na pierogi z mięsem:

  • Mięso wieprzowe 1 kilogram
  • Cebula 300 gramów
  • Margaryna 150 gramów
  • Mąka 500 gramów
  • Włoszczyzna tacka
  • Ziele angielskie 3 ziarnka
  • Liść laurowy 3 listki

Pierogi z mięsem, świetny przepis

Wykonanie:

  1. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na margarynie tak długo aż cebula się pięknie zrumieni a w smaku będzie lekko słodka.
  2. Mięso kroimy na 2,3 kawałki i wrzucamy do gorącej wody. Mięso zamyka pory w kontakcie z wrzątkiem dzięki po ugotowaniu jest soczyste. Wody powinno być jedynie tyle aby zakrywała mięso.
  3. Do Garnka z gotującym się mięsem dodajemy włoszczyznę czyli : marchew, pietruszkę, seler, kawałek pora, cebulę itp. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Mięso gotujemy aż będzie miękkie, w zależności od wielkości mięsa i rodzaju może się gotować dłużej lub krócej. Ja gotowałem około 2 godzin. Mięso gotujemy z włoszczyzną aby nabrało smaku i aromatu włoszczyzny. Nie dosypujcie soli do gotującego się mięsa aby nie stwardniało.
  5. Gdy mięso mamy ugotowane musimy go zmielić, w tym celu kroimy go na mniejsze kawałki i mielimy,  do maszynki również wrzucam warzywa z bulionu ( marchew, pietruszka, seler ).
  6. Następnie dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę, po dodaniu konsystencja farszu powinna być idealna, jeżeli jest zbyt sucha dodajemy odrobinę bulionu. Niektórzy lubią cebulkę również zemleć w maszynce, ale ja wolę czuć kawałki cebuli.
  7. Do farszu dodajemy sporo pieprzu i sól, zróbcie to najlepiej według własnego uznania :)
  8. Jak zwykle przed klejeniem pierogów przygotowuje kulki, które następnie tylko zawijam w krążki.
  9. Pierogi gotujemy tradycyjnie do wypłynięcia, + – 2,3 minuty

przepis na Pierogi z mięsem

Koszt przygotowania pierogów z mięsem: 17,54 zł

  • Mięso wieprzowe 9,99 zł
  • Cebula 0,43 zł
  • Margaryna 1,25 zł
  • Mąka 1,39 zł
  • Włoszczyzna 2,50 zł
  • Ziele angielskie 0,99 zł
  • Liść laurowy 0,99 zł


 

Jak już zakochacie się w tych pierogach to wpadajcie tutaj częściej a pokaże Wam cudne gnocchi, pasztet domowy i tajemniczy przepis który będzie świetny do każdego deseru: kandyzowana skórka pomarańczowa :)

Pierogi z mięsem 4.00/5 (80.00%) 5 votes
 

12 komentarzy

  1. Mam pytanie-

    1.mieso mielimy tylko raz? na jakich oczkach?-bardzo drobnych czy średnich?

    2.tacka włoszczyzny-czy z kapusta?
    pzdr

    • Wystarczy mięso zmielić raz, ja lubię czuć małe kawałeczki mięsa, ale możesz to zrobić 2,3 razy jeżeli chcesz mieć idealnie gładki farsz.
      Tacka włoszczyzny może być z kapustą, im więcej warzywnych aromatów w mięsie, tym lepiej :)

      • Gdy mięso mamy ugotowane musimy go zmielić, w tym celu kroimy go na mniejsze kawałki i mielimy, (go zmielić?)to jakoś niegramatycznie Nieprzesol-Nieprzesól

  2. A co jeśli ktoś kupuje już zmielone mięso?

  3. bede robil

  4. Pychota!!! Z tych proporcji wyszlo mi 90 sztuk przepysznych pierogow.Polecam :D

  5. przepis wypróbowany, pierogi pyszne, idealna konsystencja farszu! :) mniam, mniam

  6. Wlasnie robie :P Az sie boje co z tego wyjdzie.