Pietruszkowe penne od Lubelli

Pietruszkowe penne od Lubelli

DSC_2951

Kilka dni temu zalazłem konkurs lubelli na własny przepis na makaron dla osób aktywnych. Kilka dni nie mogłem się zebrać do tego konkursu aż nagle wpadła mi w ręce pietruszka z mojej działki. Piękna, pachnąca pietruszka którą uwielbiam i tak właśnie powstał pomysł na świetne pesto do makaronu lubelli 🙂

Składniki na pietruszkowe penne:

  • makaron penne Lubella – 300 g
  • Parmezan – 30 g
  • Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – 50 ml
  • Pietruszka – wielki pęczek
  • Czosnek – jeden ząbek

Pyszne pietruszkowe penne

  • Zaczynamy od pietruszki którą najpierw siekamy a później ucieramy w moździerzu na dość gładką masę, dobrze jednak gdy pietruszka nie będzie całkowicie gładka, powinny zostać jej małe listki.
    (Do moździerza dobrze jest dosypać trochę soli, łatwiej się uciera)
  • Na patelnię wylewany odrobinę oleju, włączamy na mały ogień i przeciskamy ząbek czosnku na tłuszcz, chwilę podsmażamy, wystarczy dosłownie minuta aby w kuchni pięknie pachniało podsmażonym czosnkiem. Zbyt długie smażenie lub na zbyt dużym ogniu spali czosnek.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu czyli 9 minut – nie chcemy aby makaron zbytnio się rozgotował. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z podsmażonym wcześniej czosnkiem i podsmażamy całość przez minutę.
  • Do moździerza z pietruszką dolewamy nieco oleju i całość przekładamy na makaron. Dokładnie mieszamy i wykładamy gorące na talerz.
  • Na koniec na makaron ścieramy dość sporo twardego żółtego sera, najlepiej parmezanu 🙂

spaghetti z bazylią

 

 

 

Komentarze są zamknięte.