Pikantna zupa pietruszkowa - aromatycznie pyszna

Pikantna zupa pietruszkowa – aromatycznie pyszna

Pikantna zupa pietruszkowa – przepis

 

Ostre potrawy to mój ulubiony typ. Na spore uznanie w tej sferze zasługują zupy, których przygotowanie zazwyczaj jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Dodanie jednak samych ostrych potraw nie wystarczy. Dla odpowiedniego smaku trzeba dobrać odpowiednią bazę – np. pietruszkę. Pikantna zupa pietruszkowa to danie które z czystym sumieniem mogę polecić każdemu fanowi ostrych potraw.

Składniki na pikantną pietruszkową zupę:

– 700ml rosołu z jarzyn, ew. z kurczaka

– 1 posiekana cebula

– 600g posiekanej pietruszki

– 1 jabłko, najlepiej kwaśne

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry

– 1 łyżka oleju

– 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

– 1 łyżeczka kminku

– szczypta chilli w proszku

– ½ łyżeczki kolendry w proszku

– ½ łyżeczki kurkumy

– 2 łyżki przyprawy mango chutney

 

(Pikantna zupa pietruszkowa porcja: 4 osoby)

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i usmaż na średnim ogniu. Dodaj kminek, imbir, chilli, mieloną kurkumę i kolendrę, cały czas mieszając. Smaż przez minutę. Jabłko pokrój w kostkę. Jedną połowę dodaj do cebuli i przypraw, drugą zostaw na później (pokrop sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało). Dodaj do garnka pietruszkę i wlej rosół. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do małego i gotuj na nim przez 30 min, aż pietruszka zrobi się miękka. Następnie użyj miksera lub blendera, w międzyczasie dodając mango chutney i zmiksuj. Mieszankę przelej znów do garnka, dolej niecałe 600ml wody i dobrze podgrzej. Na koniec przelej pikantną pietruszkową zupę do talerzy i przybierz jabłkiem, które zostało wcześniej.

Pikantną pietruszkową zupę możesz zaprawić także kwaśną śmietaną, a jabłko do przybrania zmieszać z kolendrą. Jeśli masz problem z przyprawami, imbir, kminek, kolendrę, kurkumę i chilli możesz zastąpić łyżeczką łagodnej curry.

Czas przygotowania pikantnej pietruszkowej zupy to niecała godzina.

 

Komentarze są zamknięte.