przepis na ciasto na naleśniki, najlepsze ciasto

przepis na ciasto na naleśniki, najlepsze ciasto

Przepis na naleśniki, jak pewnie wiecie ostatnio testowaliśmy trzy przepisy na najlepsze ciasto naleśnikowe 🙂
Naszym wyborem jest ten przepis, mamy nadzieje że również Wam będzie smakował i wyjdzie idealnie.
Jeżeli nie czytaliście naszego wcześniejszego wpisu polecam:

I sprawdźcie nasz przepis 🙂
W kolejnych wpisach pojawiać się będą naleśniki z przeróżnymi farszami, dlatego polecam śledzić nasz blog i fanpage aby być na bieżąco 🙂

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • Mąka pszenna 500 gramów
  • Jajka 2 sztuki
  • Olej rzepakowy 100 ml

przepis na ciasto na naleśniki

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sito (przesiewanie powoduje że mąka się napowietrza i ciasto jest lżejsze).
  2.  Do mąki dodajemy 2 jajka, 50 ml oleju, 500 ml wody i sól do smaku.
  3. My dodajemy do ciasta zaparzone we wrzątku otręby owsiane. Zawierają dużo błonnika, a nasze ciasto staje się zdrowsze, ale nie jest to konieczne 🙂
  4. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę wody.
  5. Naleśniki smażymy na bardzo dobrze i równomiernie rozgrzanej patelni. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju, najlepiej zrobić to pędzelkiem lub papierem nasączonym olejem.
  6. Smażymy pierwsze naleśniki i sprawdzamy czy smak jest odpowiedni. Możemy dodać soli lub gdy jest za słone dodajemy mąkę i wodę przez co zwiększamy objętość ciasta.
  7. Gdy ciasto jest odpowiednie smażymy naleśniki, patelnię smarujemy po każdym naleśniku cienką warstwą tłuszczu dzięki temu naleśniki nie będą przywierać, chyba że mamy dobrą patelnię wtedy smarujemy ją tylko co kilka naleśników.
  8. Usmażone naleśniki powinny wyglądać tak jak na zdjęciu 🙂

przepis na ciasto na naleśniki

Koszt przygotowania ciasta naleśnikowego: 8,97 zł

  • Mąka pszenna 1,49 zł
  • Jajka 3,99 zł
  • Olej rzepakowy 3,49 zł

Naleśniki to bardzo dobry początek do eksperymentowania z farszami na słodko i na słono, na moim blogu możecie znaleźć wiele przepisów gdzie podstawą są właśnie naleśniki.
Polecam spróbować naleśniki po meksykańsku dla fanów mięsnego farszu, naleśniki ze szpinakiem dla każdego kto kocha szpinak z czosnkiem i serem typu fata, naleśniki z pieczarkami dla tych którzy mają ochotę na szklankę barszczu z krokietem i inne 🙂

Dajcie znać jakie naleśniki Wy lubicie i jakie najczęściej robicie sami, no i koniecznie dajcie znać czy ten przepis na naleśniki okazał się najlepszy 🙂

Zróbcie więc naleśniki z pieczarkami , naleśniki po meksykańsku i pyszne naleśniki ze szpinakiem 😉

 

2 komentarze

  1. Przepis na ciasto bardzo dobry i łatwy. Tylko koszt tej potrawy mocno zawyżony, przecież jajka potrzebne tylko dwa, a oleju też niewiele.

  2. agap2409 says:

    Dzisiaj zrobiłam te naleśniki do krokietów i wyszły bardzo dobre. Dobrze się przewracały nie przywierały do patelni, a przy zawijaniu nie pękały. Polecam