przepis na jajecznice - niby proste a jednak

przepis na jajecznice – niby proste a jednak

Jajecznica idealnie nadaje się na śniadanie ale już nie na kolacje. Pamiętajmy o tym.
Wystarczy mała cebula, kilka jajek i mamy idealne śniadanie. Pamiętajcie że głównym składnikiem są tu jajka więc im lepsze kupicie tym lepsza będzie Wasza jajecznica. Nie chodzi mi tu wcale o jajka zerówki czy jedynki, bo z 3-jek będzie nie dobra. Ja mam to szczęście że jajka mam od rodziny ma to dwa plusy:
dostaje je za darmo, sprawdzone źródło.

Wiem że kury również te na wsi karmione są paszą i wcale nie spacerują całymi dniami grzebiąc w ziemi w poszukiwaniu ziaren zbóż. Hodowcą również tym małym zależy aby kury znosiły dużo jajek a pasza była tania. Ale mimo wszystko jajecznica z wiejskich jaj jest żółta a ta ze sklepowych półek często szarawa.

Zachęcam do kupna jajek ze wsi jeżeli macie taką możliwość. 

Zdradzę Wam jeszcze jeden sekret ! Jajka sprzedawane na targach często swoją historie zaczynają na sklepowych pułkach, następnie wystarczy zmyć oznaczenie jajka po czym staje się 2x droższym jajkiem wiejskim. Uważajmy na takich sprzedawców.

pamiętajcie również aby przed przygotowaniem jak sprawdzić czy jajko jest świeże

[box style=”green”]

Składniki na jajecznicę:

  • Jajka  6 sztuk
  • Cebula  1 sztuka
  • Margaryna/masło 50 gramów

[/box]

przepis na jajecznice

Wykonanie:

  1. Jajka umyć, wbić do miski sprawdzając ich świeżość, posyp szczyptą soli i pieprzu. Roztrzep lekko widelcem.
  2. Na patelni rozpuść masło lub margarynę
  3. Cebulę pokrój w dość drobną kostkę
  4.  Cebulę podsmaż na złoty kolor, powinna być miękka i lekko słodka.
  5. Wylej jajka na patelnię.

przepis na jajecznice

przepis na jajecznice

 

[box style=”tan”]

Koszt przygotowania jajecznicy 6,08 zł

  • Jajka                                     3,99 zł
  • Cebula                                  0,30 zł
  • Margaryna/masło                1,79 zł

[/box]

Przepis na jajecznice jest banalny, ale to jeden z tych przepisów w których liczy się jakość, jakość, jakość … jajka koniecznie muszą być dobrej jakości, z jajek o numerze 3 nie będzie dobrej jajecznicy i nikt mi nie wmówi że jest inaczej, do dobrej jajecznicy koniecznie trzeba użyć jajek z numerem zero, ewentualnie jedynki.

Znacie już sekret dobrej jajecznicy i omlet więcej w dziale nabiał  🙂

 

przepis na jajecznice

 

Komentarze są zamknięte.