przepis na pierogi z truskawkami, najlepsze

przepis na pierogi z truskawkami, najlepsze

przepis na pierogi z truskawkami, truskawki można kupić już na każdym rogu, pod każdym marketem i jak się tu oprzeć aby nie zrobić z nich pysznych, soczystych pierogów. 🙂

Truskawki można wykorzystać na dziesiątki sposobów ja lubię je chyba najbardziej właśnie w pierogach, najważniejsze aby truskawki były naprawdę słodkie, nie będziemy wtedy musieli ich dosładzać. Niestety większość truskawek które jadłem do tej pory były dość kwaskowe lub wodniste, może przez częste deszcze. Ale miejmy nadzieję że truskawki będą coraz lepsze a co za tym idzie również pierogi 🙂

Jakie najbardziej lubicie dodatki do pierogów z owocami ?

Sam cukier, śmietana z cukrem ?


Osobiście lubię na pierogi skruszyć masło, może być masło ziołowe lub czosnkowe ale to czosnkowe raczej nie do pierogów z truskawkami ale bardziej pierogów z mięsem 🙂

przepis na pierogi z truskawkami

Składniki na pierogi z truskawkami:

  • Mąka pszenna 500 gramów
  • Truskawki 500 gramów

Przepis na pierogi z truskawkami

Wykonanie:

  1. Truskawki myjemy pod bieżącą, zimną wodą i kroimy w ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości truskawki. Zdarza się że kupimy truskawki nie tak słodkie lekko kwaskowate, mimo zapewnień sprzedawcy że są super słodkie.
  2. Należy wtedy do pokrojonych truskawek dodać jedną łyżeczkę cukry. A po ugotowaniu nie będziemy się kwasić 🙂
  3. Lepienie pierogów z truskawkami nie należny do najłatwiejszych, jeżeli macie z tym problem możecie zrobić większe krążki z ciasta, na przykład szklanką od piwa (pokalem). Nie lubię osobiście gdy ciasto jest zbyt duże do wielości nadzienia. Najlepiej jak pierogi szczególnie z owocami są dość małe, żeby zjeść je jednym kęsem, nie wypływa nam wtedy na talerz ten pyszny sos z owocu.
  4. Gdy polepimy już wszystkie pierogi pozostaje nam je ugotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia +  2,3 minuty.

 

Koszt przygotowania: 4,49 zł

  • Mąka pszenna 1,49 zł
  • Czereśnie 3,00 zł

 

Sezon na truskawki nie trwa długo i tylko przez kilka tygodni truskawki mają najlepszy smak, truskawki które dojrzewają spokojnie na słońcu są pyszne.

Gdy sezon na truskawki w pełni wtedy zajadam się nimi w każdej formie, również w postaci sałatek warzywnych z dodatkiem truskawek no i oczywiście w deserach i pierogach z truskawkami. W sezonie zajadam cały roczny zapas 😉

przepis na pierogi z truskawkami przepis na pierogi z truskawkami przepis na pierogi z truskawkami przepis na pierogi z truskawkami

 

Komentarze są zamknięte.