przepis na spaghetti carbonara, najlepszy przepis

przepis na spaghetti carbonara, najlepszy przepis

przepis na spaghetti carbonara to spaghetti które każdy z zna a jeżeli nie próbował to na pewno o takiej wersji słyszał, przez długi czas robiłem wersję bolognese z mięsem mielonym, a jak miałem ochotę na carbonarę to kupowałem fix lub jakąś inna chemię z paczki, aż pewnego dnia postanowiłem zrobić to sam.

Okazało się że to tak proste że aż mnie to zaskoczyło że tak długo kupowałem te fix’y i inne wynalazki, a wystarczyło kilka jajek, trochę śmietany żeby zrobić naprawdę świetne w smaku i tanie spaghetti.

To z paczki smakowało specyficznie i wyczuwało się niestety smak „polepszaczy”, chodź przyznam się że wyczułem je dopiero po tym jak zrobiłem swoje naturalne bez dodatków niepotrzebnej chemii.

Czytelnicy, polecam Wam ten przepis i daje słowo że to będzie wasza ulubiona carbonara, i już w sklepie nawet nie popatrzycie na fix.


Znacie już moje sekretne spaghetti 🙂 Niebawem zdradzę Wam również przepis na gołąbki a może i nawet na kotlety mielone i jakieś pyszne desery 🙂

przepis na spaghetti carbonara

Składniki na spaghetti carbonara:

  • Makaron spaghetti 400 gramów
  • Jajka 6 sztuk
  • Boczek wędzony 100 gramów
  • Czosnek 3,4 ząbki
  • Cebula 100 gramów
  • Śmietana 330 gramów

przepis na spaghetti carbonara

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
  2. Pokrojony wędzony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz wytopi się z boczku, dzięki temu będzie chrupiący. Następnie ściągamy boczek z patelni.
  3. Na tłuszczu wytopionym z boczku szklimy pokrojoną wcześniej cebulę.  Jeżeli tłuszczu będzie za mało, można dodać kawałek margaryny lub masła.
  4. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek lub pokrojony bardzo drobniutko i wrzucamy na patelnię na jakieś 30 do 60 sekund.
  5. Następnie dodajemy podsmażony wcześniej boczek i mieszamy dokładnie dodając ugotowany makaron.
  6. Teraz zmniejszamy ogień pod patelnią i łączymy żółtka ze śmietaną dodając sól i pieprz (wystarczy po około 2 szczypty)  idealnie do smaku możemy doprawić przed podaniem.
  7. Powstałą masę wylewamy na patelnię i dokładnie całość mieszamy. Delikatnie zwiększamy ogień pod patelnią, jednak cały czas mieszając, aby nasz sos nie zmienił  się w jajecznicę.
  8. Gdy sos zgestnieje możemy podawać. Smacznego !

przepis na spaghetti carbonara

przepis na spaghetti carbonara

Koszt przygotowania spaghetti carbonara: 11,06 zł

  • Makaron spaghetti 1,19 zł
  • Jajka 3,99 zł
  • Boczek wędzony 2,09 zł
  • Czosnek 1,30 zł
  • Cebula 0,40 zł
  • Śmietana 2,09 zł

 

 

9 komentarzy

  1. do Carbonary dodajemy tylko żółtka(tak wynika z receptury), czy białka również ?

  2. Naprawdę dobre! Szybkie w przygotowaniu, na każdą kieszeń i bardzo smaczne. Na pewno jeszcze wiele razy wrócę do tego przepisu.

  3. Czy ta śmietana to jest kremówka, czy zwykła gęsta?

  4. Dziś robiłem swoje pierwsze w życiu Spaghetti Carbonarra wzorując się na powyższym przepisie. Wyszło aż ponad moje oczekiwania, również finansowo. Nie przesadzam, nie słodzę, jestem naprawdę usatysfakcjonowany w 100%. Polecam spróbować.

  5. nie tak dawno też robiłam:) robię ciut inaczej, ale smak zapewne pyszny:)

  6. Dziś robiłem swoje pierwsze w życiu Spaghetti Carbonarra wzorując się na powyższym przepisie. Wyszło aż ponad moje oczekiwania, również finansowo. Nie przesadzam, nie słodzę, jestem naprawdę usatysfakcjonowany w 100%. Polecam spróbować.