Sos koperkowy - Pyszny, kremowy i na szybko

Sos koperkowy

Sos koperkowy przepis

Sos koperkowy bardzo prosty i tani w przygotowaniu sos koperkowy, czas przygotowania tego sosu to około 10 minut. Sos jest bez dodatku mąki, jedynie koperek, kostka warzywna i śmietana. Oczywiście kostka warzywna nie jest tutaj składnikiem niezbędnym ale znacznie poprawia smak, staje się głębszy i wyraźniejszy.  Taki sos jest świetny do młodych ziemniaczków ale również różnego rodzaju sałatek.

Jeżeli macie swój ulubiony przepis na sos koperkowy podzielcie się nim z nami w komentarzu.

[box style=”green”]

Składniki na sos koperkowy:

  • Koperek pęczek
  • Kostka warzywna 1 sztuka
  • Śmietana 12 % 330 ml

Od kostki lepszy jest bulion warzywny, więc jeżeli macie polecam go użyć (około połowy szklanki)

[/box]

Sos koperkowy przepis

Wykonanie:

  1. Pół kostki warzywnej (bulionu) rozpuścić dokładnie w 100 ml wody.
  2. Koperek drobno posiekać.
  3. Połączyć śmietanę, bulion warzywny i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.

Sos koperkowy

[box style=”tan”]

 

  • Koperek 0,99 zł
  • Kostka warzywna 1,59 zł
  • Śmietana 12 % 2,99 zł

[/box]

Taki sos to jeden z moich ulubionych dodatków do ziemniaków i ryb, sos jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu aby go przygotować, wystarczą podstawowe składniki które raczej każdy znajdzie w lodówce a efekt końcowy jest naprawdę dobry. Oczywiście nie twierdze że to najlepszy sos jaki w życiu jadłem bo na tym blogu możecie znaleźć prawdziwy sos koperkowy z wielu składników który naprawdę daje radę i nie wstyd było by go podać nawet teściowej. Ja zazwyczaj jednak wolę ten sos z tego przepisu głównie za jego prostotę, dobry smak i aromat. Dajcie znać w komentarzu czy sos smakował i co o nim sądzicie, Wasze zdanie jest dla mnie bardzo ważne bo miło jest wiedzieć że ktoś to czyta 🙂

Jeżeli macie zdjęcia też chętnie zobaczę i wrzucę na stronę jeżeli Wy tego będziecie chcieli.

W każdym razie jak szukacie dobrego sosu do ryby i do ziemniaków zróbcie śmiało ten sos i bez obaw, będzie Wam smakowało. Chyba że macie dużo bardziej wysublimowane kubki smakowe i szukacie rarytasów za kilkanaście złotych za porcję 😉


Jeżeli przepis przypadł Wam do gustu gotujcie ze mną wątróbka drobiowa, pałki z kurczaka, skrzydełka z kurczaka albo sprawdźmy razem ile kosztuje kurczak 😉

 

Komentarze są zamknięte.