spaghetti bolognese przepisy, najlepszy przepis

spaghetti bolognese przepisy, najlepszy przepis

spaghetti bolognese przepisy

Dziś pokażę Wam szybkie spaghetti bolognese. Przepis najlepszy gdy czasu mało a brzuch zaczyna na nas warczeć i domaga się czegoś pysznego na JUŻ!

Prawdziwe włoskie spaghetti powinno się przygotować z makaronu własnej roboty z mąki durum a sam sos powinien się gotować przez kilka godzin. Taki sos przygotuje dla Was już niedługo ale tym razem zależy nam na tym aby szybko coś zjeść 😉

spaghetti bolognese przepisy

Składniki na spaghetti bolognese:

  • Makaron spaghetti Lubella – 300 g
  • Mięso mielone – 250 g
  • Koncentrat pomidorowy – łyżka
  • Puszka pomidorów – 400 g
  • Marchew – 1 średnia sztuka
  • Oliwa lub tłuszcz do smażenia
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cebula – 2 sztuki
  • Boczek wędzony – 100 g
  • Śmietana – 2 łyżki
  • Sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano

Jak zrobić spaghetti bolognese przepisy?

1. Bierzemy się do roboty a na pierwszy ogień idzie cebula. Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy na małym ogniu aż cebula nabierze brązowego koloru.

2. W tym czasie obieramy marchew, myjemy i ścieramy na tarce do warzyw.

3. Następnie na patelnię przeciskamy przez praskę czosnek.

4. Czosnek smażymy przez około 30 sekund, powinien narobić w całej kuchni cudownego aromatu 🙂

5. Uważajcie aby czosnek się nie spalił! Teraz czas dodać marchew i pokrojony w paski wędzony boczek. Smażymy jeszcze 10 minut po czym całą zawartość patelni wykładamy na talerzyk.

6. Na patelnię dodajemy trochę tłuszczu (jeżeli trzeba) i smażymy mięso mielone.

NiePrzesol radzi

  • Proszę, nie kupuj mięsa które leży zmielone w marketowych lodówkach i czeka aż ktoś je kupi. Przecież możesz kupić mielone z kawałka mięsa który sam wybierzesz. Nawet w marketach często jest taka możliwość. A w sklepach mięsnych praktycznie zawsze sprzedawca mieli mięso przy kliencie.

            Zapytasz jaka różnica ? Przeczytaj kiedyś skład mięsa w paczce i zastanów się dlaczego tam jest tylko 80 % mięsa ? Czym jest pozostałe 20 % masy ?

  • Kup dobrej jakości spaghetti najlepiej z Lubelli – będziesz mieć pewność że makaron będzie jędrny i pyszny

7. Mięso smażymy aż nabierze niezbyt apetycznego szarego koloru(10-15 minut). Nie ma w tym jednak nic dziwnego, bo mięso po usmażeniu powinno być szare, gorzej jak nie jest.

8. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów (latem dodaj świeże pomidory bez skóry) . Dodaj również cebule z marchwią która wcześniej wyłożyliśmy na talerzyk.

9. Czas na zioła i przyprawy. Dodaj po pół łyżeczki bazylii, tymianku i oregano, a także sól i pieprz do smaku. Jeżeli masz świeże zioła oczywiście będą lepsze ale potrzeba ich więcej.

10. Tak przygotowany sos powinien dusić się na małym ogniu przez około 20 minut.

11. Na koniec dodaj śmietanę, uważaj aby się nie zważyła.

12. Brakuje tylko makaronu, ale przecież wiesz jak go ugotować. Pamiętaj że makaron all dente jest smaczniejszy i mniej kaloryczny niż rozgotowane kluchy 🙂

spaghetti bolognese przepisy

Koszt potrawy:

  • Makaron spaghetti – 2,49 zł
  • Mięso mielone – 6,70 zł
  • Koncentrat pomidorowy – 1,40 zł
  • Puszka pomidorów – 1,99 zł
  • Marchew – 0,20 zł
  • Olej – 4,99 zł
  • Czosnek – 0,99 zł
  • Cebula – 0,20 zł
  • Boczek wędzony – 2,30 zł
  • Śmietana – 0,99 zł
  • Bazylia – 0,99 zł
  • Tymianek – 0,99 zł
  • Oregano – 0,99 zł

Cena potrawy – 25,22 zł

 

 

2 komentarze

  1. mój kolega Włoch zrobił mi najpopularniejsze spagetti i choć chciało mi się śmiać teraz robie ja tak często jak jajecznice na śniadanie bo dobre, bardzo szybkie i tanie:
    – spagetti gotujemy na aldente
    – cedzimy i przekładamy na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek (czasem zwykły olej ja tam różnicy nie czuje)
    – doprawiamy oregano, bazylią, majerankiem, pieprzem, solą, papryka słodką (ja też dodaje suszony czasnek)
    – smażymy 2-3 min ciągle mieszając i włala