wątróbka drobiowa przepis

wątróbka drobiowa przepis

Wątróbka czyli podroby są dość kontrowersyjnym tematem, mają zagorzałych fanów ale również zdecydowanych przeciwników.
Moim zdaniem każdy powinien choć raz spróbować wątróbkę, serduszka, czy inne mniej popularne części aby móc samemu ocenić czy mu to smakuje czy też nie.

Spróbować powinien każdy a już zdecydowanie osoby które z kuchnią wiążą swoją przyszłość!

wątróbka drobiowa przepis

Składniki:

  • Wątróbka drobiowa – 500 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Jabłko – 1 sztuka (najlepiej kwaskowe)
  • Śmietana – 100 g
  • Pół szklanki mąki
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól, pieprz

Jak zrobić wątróbkę drobiową z jabłkiem i cebulką ?

Przygotowanie:

1. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na patelni przez około 5 minut.

2. Następnie przygotuj jabłko, musisz go obrać z łupiny i pozbyć się gniazda nasiennego. Ale uwaga, będzie Ci potrzebna tylko połówka jabłka. Pokrój ją w drobną kosteczkę i wrzuć do cebuli. Smaż przez około 2 minuty.

3. Wątróbkę oczyść z błonek i wypłucz pod zimną wodą. Może to nie brzmi zbyt smacznie ale czasem w wątróbce można znaleźć woreczek żółciowy, koniecznie musisz go usunąć, zrób to ostrożnie aby go nie uszkodzić :)

4. Wątróbkę obtocz w mące i dorzuć na patelnię na której smaży się cebulka. Podejrzewam że będziesz musiał dodać trochę tłuszczu bo mąka go wypije. A więc dodaj, zmniejsz ogień i przykryj patelnię.

5. Wątróbkę dusimy przez około 10-15 minut na małym ogniu. Dopiero teraz dodajemy pieprz i sól. Nie solimy wątroby wcześniej bo będzie twarda.

6. Patelnie ściągnij z ognia i dodaj śmietanę. Pamiętaj jednak aby ją „zahartować” to znaczy że musisz do szklanki ze śmietaną dodać gorący płyn a następnie dodać śmietanę na patelnie.

Na patelni powinno powstać trochę sosu jeżeli jest go mało a chcecie więcej dodajcie trochę bulionu, może być ten z kostki lub bulion który zrobicie sami z tego prz

Jeżeli chcesz zagęścić swój sos skorzystań z moich porad klikając: Jak zagęścić zupę.

Wątróbkę podajemy z chlebem, ziemniakami lub ryżem.

 

Nie ukrywajmy, ta potrawa nie wygląda apetycznie, ciężko ją sfotografować tak aby kusiła, ale uwierzcie że naprawdę jest dobra :)

 

Koszt potrawy:

  • Wątróbka drobiowa – 2,50 zł
  • Cebula – 0,20 zł
  • Jabłko – 0,40 zł
  • Śmietana – 0,99 zł
  • Mąka pszenna – 1,49 zł
  • Margaryna – 1,40 zł

Cena potrawy – 6,98 zł


 

Pamiętajcie również że wątróbka to świetny składnik na domowy pasztet czy pierogi z kapustą i wątrobą :)

 

wątróbka drobiowa przepis 4.43/5 (88.57%) 7 votes
 

jeden komentarz

  1. Pyszny pomysł! :) Chętnie bym spróbowała :)