Zupa cebulowa - pachnąca, lekko pikantna

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa, bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy około 40 minut, aby przygotować obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje z grzanką jak na zdjęciu. Zobaczcie również czy zupa brokułowa i zupa pomidorowa również wpadnie wam do gustu. Na blogu znajdziecie też przepisy na zupa dyniowa i zupa paprykowa 😉

Zupa cebulowa

[box style=”green”]

 

  • Cebula 500 gramów
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bulion warzywny 500 ml
  • Ser żółty 100 gramów (dobrej jakości)
  • Margaryna/Masło 100 gramów

[/box]

Zupa cebulowa przepis

Wykonanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w dość drobne pióra.
  2. Na rozgrzanej margarynie podsmażamy cebulę na złoty kolor.
  3. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i podsmażamy całość 30 sekund.
  4. Po podsmażeniu cebuli z czosnkiem dodajemy pół litra bulionu. Najlepszy jest bulion przygotowany samemu na warzywach lub mięsie, ale może być bulion z kostki.
  5. Całość gotujemy przez około 20 minut, aż cebula będzie miękka.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ew.ziołami prowansalskimi.
  7. Zupę nalewamy po miseczek. Na wierzch kładziemy kromkę chleba i posypujemy startym żółtym serem i tak zapiekamy przez 5-10 minut w piekarniku.

Smacznego !

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową

[box style=”tan”]

Koszt przygotowania zupy cebulowej: 6,86 zł

  • Cebula 1,20 zł
  • Czosnek 0,99 zł
  • Bulion warzywny 0,99 zł
  • Ser żółty 1,89 zł
  • Margaryna 1,79 zł

[/box]

Jak Wam się podoba przepis na zupę cebulową? Jest to przepis dość prosty w przygotowaniu, zupa nie wymaga dodatku wina bez którego moim zdaniem można się spokojnie obejść a przy tym zaoszczędzić parę złotych.
Jeżeli czegoś Wam brakuje w mojej zupie cebulowej koniecznie dajcie znać i podzielcie się opinią.

A i jeszcze jedno, jak chcecie dodać własny przepis na zupę cebulową lub na każde inne danie dajcie znać, możecie wysłać swoje zdjęcia z opisem a chętnie je dodam do bloga.


 

Jeżeli chcecie zamiast margaryny użyć masła – proszę bardzo, zamiast bulionu z kostki dać prawdziwy warzywny bulion – oczywiście.
pamiętajcie że jest to przepis w którym ważny jest smak ale również i cena, więc jeżeli wolicie zapłacić więcej tylko po to aby poczuć sie lepiej kliknij ten krzyżyk w prawym górnym rogu i żegnaj 🙂

Wszystkim którzy zostali życzę smacznego i naprawdę warto spróbować zrobić zupę cebulową.
Smacznego, cześć 🙂

 

7 komentarzy

  1. Na wierzch kładę grzankę (to znaczy kromkę bułki zrumienionej na patelni), posmarowaną przecierem pomidorowym, od spodu;)

    A w ogóle to Zenek fajnie gotuje!

  2. Lepsza jest jak przed wstawieniem do piekarnika zblenderuje się zupkę na krem 🙂

  3. No niestety to nie jest koszt przygotowania a jedynie koszt produktów podstawowych.

  4. a można użyć masła zamiast margaryny?