Zupa porowa - najlepiej smakuje z serową grzanką

Zupa porowa

Zupa porowa czyli ulubiona zupa mojej narzeczonej 🙂
Zupę porową zrobiłem kiedyś przez przypadek bo gotowałem pora pokrojonego do zapiekanki makaronowej, ale okazało się że makaronu zapomniałem kupić, a że miałem strasznego lenia więc postanowiłem dodać ziemniaki, cebulę i ugotować coś takiego jak zupa porowa.
W pierwszej wersji nie będę ukrywał że zupa porowa która powstała przez przypadek nie była najlepsza, ale wystarczyło dodać do niej topiony serek, bulion warzywny i trochę przypraw aby powstała świetna porowa.

Jeżeli lubicie gęste i zawiesiste zupy polecam dodać trochę ryżu którego nie ma w przepisie bo nie jest konieczny ale moim zdaniem świetnie się komponuje z całością.

Na koniec pamiętajcie aby zupę obsypać dużą ilością pietruszki i całość zwieńczyć pyszną, chrupiącą grzanką posypaną tartym żółtym serem.

Porowa w smaku podobna jest do cebulowej ale moim zdaniem zupa porowa wygrywa z cebulową i właśnie ten przepis na porową Wam polecam 🙂

Jeśli zupa porowa trafiła w Wasz smak podzielcie się swoimi wrażeniami o porowej w komentarzu 🙂

Spróbujcie również inne zupy z mojego przepisu: pyszna zupa paprykowa albo zupa dyniowa na pewno Was zaskoczy. No i oczywiście dwie moje ulubione zupy: zupa cebulowa lub zupa szpinakowa 🙂

zupa porowa z grzanką

[box style=”green”]

Składniki:

  • Cebula 300 gramów
  • Por 300 gramów
  • Ziemniaki 300 gramów
  • Kostka warzywna 2 sztuki
  • Ser żółty 100 gramów
  • Serek topiony 100 gramów
  • Margaryna 100 gramów
  • Śmietana 12/18% 100 gramów

[/box]

Zupa z pora

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy margarynę w garnku, następnie dodajemy posiekaną cebulę. Po 5 minutach dorzucamy por i całość szklimy. Należy uważać, aby warzywa nam nie przywarły do garnka – od czasu do czasu mieszając lub w miarę potrzeby dodać tłuszcz.
  2. W osobnym garnku przygotowujemy bulion – 1,5 litra wody + 2 kostki warzywne. Całość gotujemy.
  3.  Do cebuli i pora dodajemy pokrojone ziemniaki. Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut.
  4. Bulion przelewamy do warzyw. Doprowadzić należy do wrzenia, aby por i ziemniaki były miękkie. Gotujemy  na małym ogniu to osiągnięcia miękkości.
  5.  Serek topiony rozcieramy ze śmietaną.
  6. Następnie masę serowo-śmietanową hartujemy małymi ilościami bulionu.
  7. Gotowe! Podajemy z potartym żółtym serem oraz z grzankami.

Koszt zupy porowej

[box style=”tan”]

Koszt potrawy: 11,34 zł

  • Cebula 0,40 zł
  • Por 2,00 zł
  • Ziemniaki 0,40 zł
  • Kostka warzywna 2,20 zł
  • Ser żółty 1,40 zł
  • Serek topiony 1,15 zł
  • Margaryna 1,70 zł
  • Śmietana 12/18%  2,09 zł

[/box]

 Kaloryczność zupy porowej

Osobiście w swojej diecie nie liczę kalorii a powiem szczerze że mam „mały” brzuszek 🙂
Jeśli Wy liczycie kalorie w swoich potrawach mam dla Was małą tabelkę w której rozpisane są składniki odżywcze.
Zrobiłem to ponieważ studiuje kierunek zbliżony do dietetyki i praca z tabelkami są dla mnie codziennością a być może komuś z Was się przydadzą takie informacje odnośnie zupy porowej.

Opis jednej porcji produktu [350 g]: 1 porcja – 350 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [350 g]: 279,33 kcal
Białko w 1 porcji [350 g]: 9,23 g
Węglowodany w 1 porcji [350 g]: 29,04 g
Tłuszcz w 1 porcji [350 g]: 7,32 g
 

Komentarze są zamknięte.